Плюсове и минуси на бързите онлайн кредити

Бързите заеми са кредитен продукт, задоволяващ нуждата на потребителите от финансови средства, за които нямат възможност да кандидатстват на място в клон или офис на финансовата институция и да изчакват дълго време, за да получат одобрение. Опростената процедура, съчетана с бързо обслужване и незабавно нареждане на заема след одобрение на молбата за кредит правят бързите кредити толкова популярни. Както всеки кредитен продукт, те имат своите плюсове и минуси, познаването на които ще помогне на потребителите да извършат информиран избор и да се възползват от полезността на онлайн кредитите без риск и заобикаляйки отрицателните им страни.

Плюсове на онлайн кредитите

  1. Бързина

Една от най-отличителните черти и съществен плюс на онлайн кредитите е, че се отпускат изключително бързо. Кандидатстването за кредит се осъществява изцяло онлайн, одобрението и получаването на средствата се случват в рамките на няколко минути до няколко часа. Това прави бързите кредити инструмент за решаване на спешни финансови проблеми, за които бързото получаване на средствата е от ключово значение.

  • Лесна процедура

За кандидатстване за бърз заем се изисква само лична карта. Небанковите финансови институции, предлагащи този кредитен продукт, не изискват от потребителите да доказват доход, да представят множество документи или да посочат поръчител. Кандидатстването за бърз кредит се осъществява изцяло онлайн чрез попълване на форма през сайта на фирмата, предлагаща кредитния продукт.

  • Кредитен калкулатор

Небанковите финансови институции, отпускащи бързи кредити онлайн, предлагат за улеснение на потребителите кредитен калкулатор на електронните си страници. С негова помощ се изчислява месечната вноска при различни размер и срок на кредита. Това позволява на потребителя да изчисли прецизно какъв срок и размер на заема да посочи, за да заплаща месечна вноска по кредита, съответстваща на бюджета и финансовите му възможности. Кредитните калкулатори са полезни и за увеличаване на шанса да получи кандидатстващият одобрение на молбата си за кредит, тъй като позволяват да поиска сума, при изплащането на която месечната вноска ще представлява до 40% от размера на доходите му. В случай че потребителят кандидатства за кредит, при който месечната вноска надхвърля половината от приходите му, опасността да получи отказ, е реална. Все пак всичко винаги зависи от условията на конкретната финансова институция.

  • Без скрити такси и условия

Фирмите, отпускащи бързи кредити, предлагат ясни и прозрачни условия,  свързани с кредитните продукти, без скрити такси. Потребителят има достъп до преддоговорна информация, с която да се запознае, преди да подпише договора за кредит. Предоставена е и възможност кандидатстващият за кредит да се откаже от договора до 14 дни след неговото подписване. Това дава сигурност и спокойствие на кредитополучателите.

  • Подходящо решение за хора, неработещи на трудов договор

За разлика от други кредитни продукти бързите заеми са достъпни и за хора, които не работят на трудов договор. Това е съществен техен плюс, тъй като се явяват единствено решение за загубили работата си и нуждаещи се от средства до намиране на ново работно място например.

  • Кредит с 0% лихва

Повечето небанкови финансови институции отпускат първи кредит с 0% лихва и 0 лв. такса. Сумата обикновено е скромна, а срокът – кратък, но този кредитен продукт е чудесно решение при нужда от средства на заем до заплата. Нещо повече – той изгражда доверие между кредитиращата институция и потребителя и при коректно отношение на кредитополучателя увеличава шансовете му да получи одобрение при последващо кандидатстване за по-големи суми.

Минуси на онлайн кредитите

  1. Отпускат се малки суми с кратък срок за погасяване

Онлайн кредитите предлагат по-скромни суми на заем в сравнение с други кредитни продукти и са с по-кратък срок за погасване. Така те се явяват неподходящои неработещо решение при нужда от финансова помощ за покупка на жилище, стартиране на бизнес и за други цели, при които потребителят се нуждае от значителна сума за по-дълъг период.

  • Лошото кредитно досие е проблем

И при бързите кредити, както при всички кредитни продукти, потребителите ще получат средствата, за които кандидатстват, само ако имат чисто кредитно досие. То се съхранява в Централния кредитен регистър за период от 5 години и до него имат достъп всички банкови и небанкови финансови институции. Фирмите за бързи кредити също проверяват кредитното досие на кандидатствания за заем, както това правят банките.

  • Бързите кредити не са решение за сериозни финансови проблеми

Системни и сериозни финансови проблеми не подлежат на решаване с бърз кредит. Продуктът е подходящ за временни финансови затруднения и крайно неподходящ за потребители, попаднали в кредитна спирала и нуждаещи се от средства на заем системно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.