Използване на венецианска мазилка за декориране на вашия дом

Какво е венецианска мазилка?

Използването на венецианска мазилка може да създаде илюзията за гладки, мраморизирани стени. Завършената повърхност има стъклен вид, който е много привлекателен и внася ослепителна атмосфера в стаята. Освен това е издръжлив и лесен за поддръжка. Процесът включва нанасяне на тънък слой восък върху повърхността, за да постигнете желания гланц и блясък.

Венецианската мазилка може да се нанася както върху вътрешни, така и върху външни повърхности. Идеален е за кухни и бани. Той е екологичен, нетоксичен и има ниско съдържание на ЛОС. Може да се полира, за да се получи силно гланцово покритие. Покритието е много издръжливо и устойчиво на влага.

Венецианската мазилка е декоративно покритие, което може да се нанася върху стени и тавани. Изработен е от вар, мраморен прах, казеин и естествени пигменти. Предлага се и в различни цветове. Може да се използва за постигане на широка гама от покрития, включително земен вид и естествен мраморен ефект. Характеризира се с гладка текстура и фини цветови вариации.

Използване на венецианска мазилка за декориране на вашия дом - снимка

Преди да нанесете първия слой венецианска мазилка, е важно да подготвите повърхността. Ако повърхността е грапава, може да се наложи да я шлайфате, за да стане гладка. Можете също да избършете повърхността с чиста гъба.

След нанасяне на първия слой, трябва да изчакате поне шест часа, преди да шлайфате мазилката. Това ще помогне на слоевете да изсъхнат. Трябва също така да оставите втория слой да изсъхне поне 24 часа.

Как се прави венецианска мазилка?

Използването на венецианска мазилка за декориране на вашия дом може да придаде винтидж вид на вашия интериор. Материалът се предлага в различни цветове и може да се използва за външни или вътрешни стени. Можете да го приложите, за да изгладите грапави повърхности или да създадете изпъкнали детайли.

Има два основни вида венецианска мазилка. Едната е направена от калциев карбонат. Наричана е „венецианска мазилка“, защото първоначално е била използвана като декоративна мазилка в римски сгради. Другият вид е направен от мраморен прах.

По време на Ренесанса венецианската мазилка е въведена и става популярна опция за декориране както на вътрешни, така и на външни стени. Той е издръжлив, лесен за поддръжка и може да се използва в различни настройки. Готовият продукт може да бъде парафиниран или боядисан за постигане на гланцово покритие.

Процесът на производство на венецианска мазилка е сравнително прост. Това включва смесване на специален варовик с вода. Когато сместа се изсуши, тя се превръща във втвърден материал. Този процес може да се извърши ръчно или с машина.

Използване на венецианска мазилка за декориране на вашия дом - как се прави

Последната стъпка в процеса е да го полирате. Повърхността се изчетква с гъба, за да се отстрани праха. След това може да се нанесе чист уплътнител на водна основа с валяк. Възможно е също така да добавите масла към сместа, което може да направи цветовете в мазилката по-очевидни.

В миналото нанасянето на венецианска мазилка не е било толкова прецизно. Римляните обикновено са нанасяли до десет слоя мазилка върху стените. Днес съвременните методи намалиха необходимото количество работа.

Видове венецианска мазилка

Използвайки комбинация от венецианска мазилка и боя, можете да създадете вид на мрамор на стените си. Процесът е силно корозивен и изисква много опит. Този метод за изграждане на стена добавя уникален щрих към всяка стая.

Marmorino е тънка, гладка мазилка, която се използва за придаване на изключително гладко покритие. Може да се използва както за жилищни, така и за търговски проекти. Продуктът има високо ниво на издръжливост и може да бъде оцветен, за да създаде набор от различни модерни и традиционни визии.

Marmorino се предлага и в гланцово и матово покритие. Може да се комбинира с други видове венецианска мазилка за създаване на голямо разнообразие от визии.

Използване на венецианска мазилка за декориране на вашия дом - видове

Marmorino е известен и със своите антибактериални и хидроизолационни свойства. Този тип мазилка се използва в душ кабини, бани и други търговски приложения. Също така е популярен избор за създаване на шарки по стените.

Има три основни типа венецианска мазилка. Те са Naturale, Carrara и Fine Marmorino. Първият тип е естествено, подобно на мрамор покритие. Той е идеален за създаване на функционални стени или колони. Може да се намери в гама от нюанси и е чудесен вариант за тези, които търсят традиционен провинциален стил.

Другите два вида венецианска мазилка са акрилна и синтетична. Акрилът се нанася по-лесно и обикновено се завършва с восък за допълнителна красота.

Източник: https://fortunapaints.bg/produkt/fortuna-grassello-di-calce-venecianska-mazilka/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.