Как функционира старт-стоп системата и какви са ползите й?

Технологията старт-стоп позволява автоматично включване и спиране на двигателя при намалена работа на празен ход. По този начин ние намаляваме разходите си за гориво, а природата печели по-малко вредни емисии на газове – положителен ефект 2 в 1. Съвременните автомобили са оборудвани още на ниво производство със старт-стоп акумулатори, които отговарят на потребностите им за повече мощност. Целта е да се компенсира необходимостта от по-често използване и безпроблемна употреба по време на живота на автомобила.

Автоматичният старт-стоп има едно съществено предимство: спестява гориво в задръстванията и изчакването на светофари и е незаменим в градския трафик. Системата е разработена първо от японската корпорация Тойота. При началните версии двигателят се изключва с бутон при достигане на активната си работна температура. При тръгване той отново се стартира с леко натискане на педала на газта.

През 2000 година тя е оптимизирана и макар бутонът още да е наличен, концепцията вече работи напълно автоматично. Освободен ли е съединителят и двигателят е на обороти на празен ход, двигателят се изключва. Задейства ли се предавката и се подаде газ, той отново се включва.

Има противоречиви мнения до колко това е благоприятно за двигателя, но така или иначе модерните возила вече наложиха присъствието на системата и тя изисква своето адекватно обслужване и консумативи. Изискванията към акумулатора са високи – дори, когато е разреден, той трябва да подава достатъчна стартова мощност на двигателя, за да може отново да го стартира. Подсилените и предвидени специално за целта устройства са от типа AGM и EFB. Те са много по-издръжливи от традиционните батерии, с които управлявахме преди години колите си.

Правилото е задължително да избираме акумулатор, който съответства на нуждите на машината на четири колела. Не само самата технология, но и частите се различават значително от тези при обикновените акумулатори, тъй като последните са проектирани да гарантират максимална енергия при запалване, която се възстановява впоследствие при движение. Старт-стоп акумулаторите имат сериозно предизвикателство пред себе си. Те имат ролята не само да захранят двигателя при стартиране, но и след това десетки пъти при спиране и тръгване в рамките на придвижването по натоварените кръстовища.

При грешки в избора на акумулатор може да се стигне до отказ на системи в автомобила, както да се лишим от  удобствата, на които сме свикнали – подгрев на седалките, климатик и т.н. Съблюдавайте при смяна батерията да отговаря на същите характеристики, като оригиналната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.