Как функционира старт-стоп системата и какви са ползите й?

Технологията старт-стоп позволява автоматично включване и спиране на двигателя при намалена работа на празен ход. По този начин ние намаляваме разходите си за гориво, а природата печели по-малко вредни емисии на газове – положителен ефект 2 в 1. Съвременните автомобили са оборудвани още на ниво производство със старт-стоп акумулатори, които отговарят на потребностите им за повече мощност. Целта е да се компенсира необходимостта от по-често използване и безпроблемна употреба по време на живота на автомобила.

Автоматичният старт-стоп има едно съществено предимство: спестява гориво в задръстванията и изчакването на светофари и е незаменим в градския трафик. Системата е разработена първо от японската корпорация Тойота. При началните версии двигателят се изключва с бутон при достигане на активната си работна температура. При тръгване той отново се стартира с леко натискане на педала на газта.

През 2000 година тя е оптимизирана и макар бутонът още да е наличен, концепцията вече работи напълно автоматично. Освободен ли е съединителят и двигателят е на обороти на празен ход, двигателят се изключва. Задейства ли се предавката и се подаде газ, той отново се включва.

Има противоречиви мнения до колко това е благоприятно за двигателя, но така или иначе модерните возила вече наложиха присъствието на системата и тя изисква своето адекватно обслужване и консумативи. Изискванията към акумулатора са високи – дори, когато е разреден, той трябва да подава достатъчна стартова мощност на двигателя, за да може отново да го стартира. Подсилените и предвидени специално за целта устройства са от типа AGM и EFB. Те са много по-издръжливи от традиционните батерии, с които управлявахме преди години колите си.

Правилото е задължително да избираме акумулатор, който съответства на нуждите на машината на четири колела. Не само самата технология, но и частите се различават значително от тези при обикновените акумулатори, тъй като последните са проектирани да гарантират максимална енергия при запалване, която се възстановява впоследствие при движение. Старт-стоп акумулаторите имат сериозно предизвикателство пред себе си. Те имат ролята не само да захранят двигателя при стартиране, но и след това десетки пъти при спиране и тръгване в рамките на придвижването по натоварените кръстовища.

При грешки в избора на акумулатор може да се стигне до отказ на системи в автомобила, както да се лишим от  удобствата, на които сме свикнали – подгрев на седалките, климатик и т.н. Съблюдавайте при смяна батерията да отговаря на същите характеристики, като оригиналната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.