Каква е историята на пътната помощ?

Всеки от нас е запознат донякъде с това какво представлява пътната помощ, с какво се занимава, но малко са тези, които знаят историята на пътната помощ. В днешната статия ще научите откъде произлиза пътната помощ, кога е създадена първата компания и още много неща. Надяваме се да научите нещо ново около пътната помощ и да ви бъде интересно.

страната на пътната помощ

Ще започнем със страната, в която започва всичко. Това е Америка. Когато се появили каретите, които вече са задвижвани не от коне започват да се появяват и създават автомобилни клубове. Годината е 1902, а в Америка вече има 23 хиляди автомобили в движение и 17 милиона коне, които изпълняват същата работа.

Около 50 малки клуба са били създадени от автомобилни ентусиасти, като 9 от тях се обединяват и на 04.02.1902 година основават Американската автомобилна асоциация. Изминали са 119 години от създаването на тази асоциация и много неща днес дължим на тях. В онези години пътищата са били предназначени за движение на коне и бъгита, а не точно за автомобили. Пътищата са били черни и придвижването по тях си е било предизвикателство.

Американската автомобилна асоциация

След като стана ясно, че пътищата не са били качествени е логично да се досетим какви са били първите цели на Американската автомобилна асоциация. Точно така… по качествени пътища в страната, както и пътища, които могат да поемат повече автомобили. До 1916 година усилията на асоциацията дават много резултати.

помощ по магистралите в Америка

След това е била въведена федералната помощ по магистралите и пътните клубове са развили доста услуги, които и до днес се предлагат от компаниите за пътна помощ. Друго основна цел по онова време на тази асоциация е било замърсяването от автомобилите. Асоциацията се е стремяла и към моментната обстановка на пътищата и съобщаването й на всички шофьори.

“Извоюваните” пътища, които коренно се променили след 1902 година е било само началото на всичко. След създаването на асоциацията и след още много промени били създадени и автомобилни сервизи в Америка. Те били около 8000 на брой и имали за цел да осигурят спокойствие и сигурност на всички шофьори от страната, както и на тези, които минавали през нея.

8000 сервиза в САЩ

Друго много важно нещо е било създаването на бюро за туристическа информация. Това бюро давало информация за всички пътища, за всички сервизи и за всички хотели, мотели и къщи, в които е можело да се отседне при изчакване на автомобил от автосервиз.

Дошло време всичко направено да се разпространи и в другите страни. Америка развила мрежа, чрез която да се обменя актуална информация за състоянието на пътищата в страната и извън нея. И така през 1927 година е създаден и отдел за чуждестранни пътувания, който да е в помощ на всички шофьори.

Всяко нещо си има своето начало и своето развитие. Пътната помощ е важен елемент от сигурността на шофьорите. В България има стотици компании, които извършват такава дейност и само можем да сме благодарни на хората, захванали се със създаването на пътна помощ.

Ако имате проблеми на пътя, то вие може да се доверите на пътна помощ София и ще останете доволни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.