Каква течност за чистачките да изберем през лятото?

Малко по темата…

Някои от любителите на автомобили смятат, че да си купят специална течност за чистачките си е абсолютна загуба на средства, други пък не мислят, има и трети, които сами си правят течността от вода и миещ препарат или просто наливат чешмяна вода в резервоара за чистачките. Всеки има свое виждане на нещата и затова не можем да съдим никого за неговият избот какво да налее, но тази статия е затова да ви покажем плюсовете и минусите на различните течности, които евентуално ще налеем. Много често оставяме темата за чистачките на заден план, но и те имат своя принос за безопастността на пътуващите в колата. Има три варианта, които ще разгледаме днес- готова течност, течност, която сме си направили сами с миещ препарат и вода и само чешмяна вода.

Първи вариант

Първият вариант е използването на течност за чистачки, която съдържа вода, миещи вещества (ПАВ), ароматизатори и окрасители, общо взето- няма нищо свръх важно. Качествата на тези течности са почти еднакви при различните марки и производители, най-важното качество е възможността да отмива насекомите, а да не ги размазва по стъклото и да оставят петна след изсъхването на стъклото, което е много неприятно при нощното шофиране.

Използването на вода

Използването на чешмяната вода е възможно най-евтиния вариант и върши работа- измива праха от стъклото, но трудно се спрявя с размазалите се и изсъхнали насекоми. Също така някои дървета пускат смолисти капки, които трудно се измиват с водата. От водата остават и варовикови налепи, които остават в следствие на изпаряването на водата и запушват дюзите особено през лятото, когато е доста по-горещо и водата се изпарява много бързо. В последствие дюзите започват да пръскат накриво или постепенно спират да функционират.
Чрез използването на чешмяната вода, вие рискувате да запушите някое маркуче или дюза, а и видимостта Ви не е гарантирана. Никога не наливайте вода в резервоарчето от изворчета или поточета, които на пръв поглед изглеждат чисти, защото във водата има всякакви частички, които пречат в последствие.

За по-грижовните стопани

Стопаните, които са по-грижовни и икономични сами си приготвят течноста за чистачките. Те си купуват изворна вода, която е много добре филтрирана чешмяна вода и добавят различни миещи течности като веро или препарат за миене на стъкла. Всичко това излиза доста по-евтино отколкото готова купешка течност. Но тук се появява и един проблем, а той е, че от алкалния характер на миещите вещества, гумичките и маркучетата се износват много по-бързо, но това зависи единствено от концентрацията на приготвената течност, като се има в предвид, че колкото по-малка е концентрациято, то толкова по-малка е ефективността на течноста и мие по-некачествено. При домашното приготвяне, течноста се пени при друсането на колата и така не работи оптимално в повечето случаи.

В крайна сметка:

-Ако през повечето време пътувате градско, то няма значение каква течност сипвате- всичко е до лична преценка.
-Ако пътувате повече междуградско с по-висока скорост трябва да се замислите за вашата безопастност и да си купите по-качествена течност за чистачки.
-Използването на чешмяна води води не само да икономисване на средства, но и до много минуси на вашата кола и безопастност.
-Използването на битови миещи вещества води до по-бързо изхабяване на системата на чистачките.

Преценете сами каква течност ще използвате за вашите чистачки

Ако чистачките на вашият стар автомобил вече отказват или не сте доволни от колата може да я продадете бързо и лесно на най-добрата фирма за изкупуване на автомобили в София може да го намерите на адрес или в google maps:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.