Полезни ли са дизеловите добавки за двигателите ни?

Шофьорите на дизелови автомобили няма как да не са чували, че има и добавки да техните дизелови двигатели, тъй като рекламите за такива са много. Самите търговци на горива предлагат обогатени дизелови горива, но има ли нужда да слагаме странични добавки към това, което сме сипали от колонката?!

Какво представляват добавките и за какво помагат те?

Добавките представляват допълнителни вещества, които се смесват с вашето дизелово гориво и така би трябвало да помагат на двигателя да работи по-добре. Обикновено се говори за удължаване на живота на двигатела, но това не трябва да го приемате като чиста монета, тъй като живота зависи и от правилната експлоатация. Двигателят не трябва да бъде управляван при пълно натоварване когато е студен… това ще помогне достатъчно вместо да слагате добавки и да харчите излишни пари. Някои от производителите предлагат добавки, които съдържат масло за дизеловия двигател, но тъй като всички важни вещества се съдържат в дизеловото гориво, което сипвате на бензиностанцията, вие може да не употребявате странични добавки.

Кога ни трябват добавките?


Най-важните добавки за дизела са нужни през студените зимни дни, когато дизела се сгъстява от ниските температури. Обикновено това сгъстяване се случва при -20 градуса по целзий. Но тъй като този процес се знае отдавна, производителите на горива са се погрижили да има и горива, които вече са смесени с добавки и позволяват на вашият автомобил да се движи добре и през студените зими.
Ако ли пък обаче вие не шофирате често дизеловия си автомобил, трябва да изпразните резервоара или да напълните със зимна нафта преди да го вкарате в гаража или да го оставите настрана. В противен случай двигателят ви може да откаже да запали. Ако това се случи, вие може да преместите автомобила си на по-топло място или просто да го закарате на автосервиз.

Какви други добавки има?

Освен дизеловата серия добавки се предлагат и много други добавки, които могат да ви донесат предимства. Тези добавки успяват да почистят двигателя отвътре, да ускорят изгарянето на саждите и да ускорят протичането на горивото. Има и добавки, които подобряват свойствата и показателите на маслото. Също така има и добавки, които са предназначени за по-нови и по-стари дизелови автомобили, но вие спокойно може да се откажете от тях, стига да зареждате качествено гориво от проверени бензиностанции.

Ако в зимните и студени нощи автомобила откаже да запали на ваше разположение е 24/7 пътна помощ София. Може да ни откриете на нашият адрес:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.