Предвоенна София през погледа на британски дипломат

Джордж Уилям Рендъл, това е името на британския дипломат, който дава обективни оценки за далечната от тях балканска държава.

Мнението на англичаните за нас

Общественото мнение на хората във Великобритания по адрес на българите е базирано на скептицизма и това се дължи на тяхното недостатъчно познаване на нашата страна, хората, които живеят в нея и твърде използваните клишета.

Кой е бил Джордж Уилям Рендъл

Джордж Уилям Рендъл е последният пълномощен министър на Великобритания, който е в България преди Втората световна война, заемащ поста си между 1938 и 1941 година. За този период от три години той опознава България отблизо и дори описва видяното в нея в своята биографична книга „Меч и маслинено клонче“.

Какво е написал в книгата си?

В своята биографична книга той казва, че животът му в България се е оказал много по-интересен и приятен, отколкото си е представял самия той. Неговата работа го увличала повече и повече. Със съпругата си открили, че страната е доста привлекателна с приветливи и интелигентни хора.

Най-интересното у нас според дипломата

Най-интересното, което привлякло вниманието му било джамията в старата част на града, Православният храм със своите високи позлатени кубета, издържани в руски стил и невероятния планински пейзаж. Джордж Уилям Рендъл бил доста учуден от факта, че България била последната балканска държава, която се освободила от турското робство, а европейското образование, европейската култура и операта били на доста прилично ниво.

Недостатъците на българският народ

Недостатъците, които британският дипломат описва в своята книга са доста на брой. Той пише, че почти всеки българин е селянин или произхожда от селско семейство и семействата, които имали по-дълбоки културни традиции се броели на пръсти. Заплатите на хората също са влезли в полезрението на Джордж, като той ги нарича “смешно ниски”. Той също така се възмущава и от това, че всички деца учат в едни и същи, масово посещавани, но наглед ефективни училища.

В края на книгата си той пише:

“Животът беше прост и донякъде примитивен. Сребърните английски прибори в легацията и нашият стар десертен сервиз например бяха постоянен източник на общо възхищение. Това беше общество, за което можеше да се кажат много добри неща, и ние открихме, че повечето от хората, с които контактувахме, бяха неочаквано приятни. Държаха се привлекателно и искрено и ако им липсваха някои от аспектите на култивираната изтънченост, това напълно се компенсираше от пълната липса на снобизъм.”

Ако имате имот който се намира в София или околностите и искате да го продадете най-добрия,бърз и безопасен вариант е фирма за изкупуване на имоти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.