Какво трябва да знаете за въздушния филтър на автомобила си

Когато шофирате колата си, ще искате да се уверите, че въздушният филтър не е запушен. Въздушният филтър е малък нагънат модул, обикновено направен от многовлакнест памук на хартиена основа, който пропуска въздуха, преди да влезе в колата. Той улавя различни замърсители и ги предпазва от навлизане във въздушната система на вашия автомобил.

Въздушен филтър на двигателя

Въздушният филтър на двигателя за автомобил е отговорен за филтрирането на въздуха, който влиза в двигателя на автомобила. Филтърът улавя отломки и други частици, които могат да повредят части на двигателя и да доведат до скъпи сметки за ремонт. Смяната е лесен процес. Първата стъпка е да премахнете стария филтър.

След като премахнете стария филтър, трябва да почистите корпуса на въздушния филтър. Обикновено това е голяма пластмасова кутия с голям маркуч, излизащ от едната страна. Отворете корпуса с две ръце. Някои производители използват скоби, винтове или крилчати гайки, за да улеснят този процес. След това отстранете стария филтър и избършете корпуса с чист парцал.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на автомобила си - местоположение

Препоръчителният интервал за смяна на въздушните филтри на двигателя варира в зависимост от автомобилния производител и условията на шофиране. Някои производители препоръчват смяна на всеки 25 000 км, докато други препоръчват смяна на всеки две години или 50 000 км. Най-добре е да се консултирате с ръководството на собственика за подробности. Ако шофирате често в прашна среда, може да се наложи да сменяте филтъра по-често.

Филтър за въздух на купето

Въздушният филтър на купето на вашия автомобил е ключът към регулирането на качеството на въздуха в автомобила. Ако филтърът е замърсен, той може да ограничи потока на въздуха през HVAC системата, което ще доведе до шумно превозно средство и неприятна миризма. За да сте сигурни, че вашият въздушен филтър все още функционира правилно, трябва да го сменяте поне веднъж годишно. Не е трудно да се направи и дори може да успеете да го направите сами.

Първият въздушен филтър за кабината е изобретен през 50-те години на миналия век. Изобретателят, Ханс Фройденберг, забеляза, че външният въздух навлиза в купето и кара дрехите му да станат мръсни. Той кара шофьора си да постави нетъкан текстил върху вентилационните отвори, за да не влиза мръсотия. Това патентовано решение в крайна сметка се превръща в модерния въздушен филтър на кабината.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на автомобила си - видове

Въздушните филтри за купето се предлагат за автомобили от различни производители. В допълнение към използването на плисирани хартиени материали, те често съдържат елементи от активен въглен. Тези елементи работят, като абсорбират замърсители чрез химическа и физическа абсорбция. Тези филтри също помагат за намаляване на миризмата на дим в колата ви.

Симптоми на запушен въздушен филтър

Запушеният въздушен филтър може да причини груба работа на колата ви. Може също така да намали разхода на газ на вашия автомобил. За щастие има няколко начина да разберете дали вашият въздушен филтър е запушен. Трябва да проверите въздушния филтър на колата си, за да видите дали се влошава. След това можете да го замените.

Недостатъчният въздушен поток може да намали мощността и ускорението на вашия автомобил. Освен това колата ви може да изпита резки движения при натискане на педала за газ. Трябва също така да сте наясно с всеки хълцащ звук, който колата ви издава, когато запали. Двигателят може също да вибрира или да се плъзга.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на автомобила си - почистване

Друг симптом на запушен въздушен филтър е лампата за проверка на двигателя. Той ще светне, за да ви уведоми, че филтърът трябва да бъде сменен. Мръсният въздушен филтър също може да причини груба работа на двигателя. Може също да чуете пръскане, пукане и свистене.

Ако установите, че трябва да го смените, може да откриете въздушни филтри за всички автомобили в Car Expert.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.