Видове стоки, превозвани с кораб

Има различни видове стоки, транспортирани с кораб. Някои от тях са: сухи насипни товари, проектни товари и хладилни товари. Всеки вид има свои собствени характеристики и предназначение. Нека да разгледаме някои от най-популярните видове товари. Тези стоки са много търсени и съставляват над 7000 метрични тона товари годишно.

Сухи насипни товари

Изпращането на сухи насипни товари с кораб е важно за международната търговия и индустрията. Без ефективна морска индустрия и средства за доставка на готови продукти по целия свят международната стоманодобивна индустрия не би могла да функционира. Транспортирането на въглища, желязна руда, зърно и други сухи насипни стоки е от жизненоважно значение за производството на много продукти. Световната корабна индустрия също помага да се осигури основата за продоволствена сигурност.

Изпращането на сухи насипни товари изисква задълбочено разбиране на товарните операции и логистиката на пътуването на кораба. Има два основни типа кораби за сухи насипни товари: Handysize и Handymax. И двата вида кораби са универсални и работят в множество пристанища. Като цяло, корабите за сухи насипни товари се движат със скорост около 14 възела, въпреки че някои кораби може да се движат с по-висока скорост. Например, средно, на кораб за насипни товари ще отнеме 30 до 35 дни, за да отплава от Китай и да стигне до Бразилия.

Видове стоки, превозвани с кораб - насипни

Специални товари

Специалните товари са клас стоки, които изискват специална обработка, подреждане и документация, за да бъдат защитени по време на процеса на изпращане. Тези стоки може да бъдат регулирани и обработвани по начин, различен от нормалния товар, и могат също така да бъдат с много висока стойност. Някои от най-често срещаните артикули, които попадат в тази категория, са бутилирани спиртни напитки, благородни метали, живи животни, дрехи, електроника, парфюми и много други артикули.

Генералните товари, от друга страна, са такива, които не се вписват в специална категория. Вместо да се транспортира в морски контейнери, той се транспортира на контейнеровоз. Типични примери за този вид товари включват големи индустриални машини, селскостопанско оборудване и домакински мебели. Специалните товарни кораби също транспортират този вид товари, но те трябва да бъдат опаковани индивидуално. След това тези артикули се зареждат в бъчви, варели и каси и се закрепват с помощта на устойчив на атмосферни влияния гофриран фибран.

Видове стоки, превозвани с кораб - специални

Проектни товари

Когато даден проект изисква транспорт на големи пратки, жизненоважно е да се координират всички движещи се части. Това изисква умения, опит и ресурси. Ако само един свързващ кораб закъснее, това потенциално може да спре целия график на проекта. Експертите по такива превози могат да помогнат с тези подробности, така че процесът да бъде ефективен и товарът да бъде безопасно транспортиран.

Има няколко вида проектни товари, всеки със своите изисквания и сложност. Например масивна конструкция, не може да бъде преместена наведнъж, така че обикновено се транспортира като няколко по-малки пратки. Това е често срещан метод за преместване на промишлени предприятия, машини, автомобили и яхти. Може да се използва дори за вагони на влак. За да се гарантира, че този товар се транспортира безопасно, той трябва да бъде изпратен от спедитор с опит в този вид превоз.

Видове стоки, превозвани с кораб - проектни

Хладилни товари

Хладилните товари се транспортират в кораб, оборудван с хладилна система с контролирана температура и влажност. Това е безопасен и ефективен начин за транспортиране на нетрайни стоки по целия свят. Тези кораби често се наемат на договорна основа. Тези кораби са по-евтини от флота от конвенционални камиони или самолети.

Размерът на хладилните контейнери зависи от вида на транспортирания товар. Малка партида лекарства или фармацевтични консумативи изисква минимално пространство, докато голяма пратка продукти се нуждае от повече място. Повечето хладилни контейнери са с дължина 6 до 12 метра. Общото пространство вътре в контейнера е по-малко от външното поради хладилното оборудване. Има допълнителни размери за специфични видове контейнери, като например тези, направени специално за фармацевтични продукти.

Видове стоки, превозвани с кораб - извънгабаритни

Извънгабаритни товари

Както подсказва името, извънгабаритните товари са доста по-големи, отколкото е позволено да се превозват от правителството. И макар често такива стоки да се превозват по-шосе, в зависимост от дестинацията, е добра идея да се транспортират с помощта на кораб.

Превоз на извънгабаритни товари с кораб е отлична идея за международна спедиция, тъй като обичайно тези превозни средства са по-големи, по-издръжливи, и след като се движат по вода, има много по-малка опасност от нараняване на странични хора и имущество.

Източник: Cargo Planet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.