Безопасна ли е лазерната епилация?

Ако обмисляте лазерна епилация, вероятно имате няколко въпроса. Прочетете, за да научите повече за рисковете, страничните ефекти и препоръчителните интервали на лечение. Това лечение може да бъде отличен вариант за тези, които имат нежелано окосмяване, но трябва да сте наясно с потенциалните странични ефекти. Процесът също така изисква да носите защитни очила, за да предпазите очите си.

Странични ефекти

Лазерната епилация причинява временно зачервяване и подуване на кожата. Тези нежелани реакции обикновено изчезват в рамките на 24 часа. Кожното раздразнение е често срещано и може да бъде намалено чрез прилагане на компрес с лед или вземане на хладна вана. Ако тези ефекти са тежки, трябва да се свържете с лекар. Някои пациенти съобщават за образуване на струпеи и корички след лазерна епилация, но тези случаи са изключително редки.

Въпреки че лазерната епилация обикновено се счита за безопасна процедура, важно е да се вземат предвид възможните странични ефекти, преди да се подложите на процедурата. Лазерите могат да причинят увреждане на очите, така че е важно да получите адекватна защита на очите, когато получавате лечението. Ако доставчикът на услугата не осигурява защита за очите, трябва да преразгледате решението си.

Безопасна ли е лазерната епилация - странични ефекти

Предпазни мерки

Едно от най-големите опасения за безопасността при лазерната епилация е възможността за увреждане на кожата. Пациентите трябва да носят слънцезащитни продукти преди лазерното лечение и да не се излагат на слънце един месец след процедурата. Те, също така, трябва да нанасят слънцезащитни продукти върху тялото си всеки ден, за да предпазят кожата си.

Ако кожата ви е чувствителна, може да усетите подуване и парене веднага след процедурата. Прилагането на лед върху областта може да помогне за облекчаване на болката. Парацетамолът също е полезен за намаляване на усещането за парене. Трябва също така да избягвате приема на лекарства като аспирин или ибупрофен, тъй като те могат да реагират с лазерната светлина. След лазерна епилация трябва да избягвате тежки дейности в продължение на два дни.

Рискове

Лечението с лазерна епилация обикновено е безопасно и повечето странични ефекти са леки. Все пак трябва да сте наясно, че някои хора може да получат временно зачервяване или подуване след лечението. Може също да се появи кървене и има малък шанс да получите мехури. В някои редки случаи космите могат да пораснат отново в третираната зона или в околните области.

Въпреки че белезите са рядкост, те могат да се случат поради грешка на техника или неправилна последваща грижа. За да минимизирате риска, винаги трябва да следвате инструкциите за последващи грижи. Последващата грижа включва защита на третираната зона от слънцето, редовно овлажняване и проверка за инфекции.

Безопасна ли е лазерната епилация - рискове

Интервали на лечение

Лазерната епилация е неинвазивна процедура, която използва светлинна енергия за премахване на нежеланото окосмяване. Процедурата оставя кожата гладка за шест до десет седмици. В зависимост от зоната, която се третира, може да са необходими повторни срещи, за да се поддържат резултатите. Например, ако провеждате лечение на лицето си, трябва да насрочите преглед около четири седмици след първоначалното лечение. Въпреки това, ако правите лазерна епилация на краката си, може да се нуждаете от поддържаща сесия само четири до шест седмици по-късно. Ако искате да знаете колко сесии са нужни във вашия случай, попитайте специалистите на Satori – популярен център за лазерна епилация в София.

Безопасност по време на бременност

Няма данни лазерната епилация да причинява вреда на майката или на плода. Въпреки това, такива процедури не се препоръчват по време на бременност. Тъй като организмът на бременна жена произвежда повече хормони, особено естроген, е възможно да се появи по-голямо окосмяване от обикновено. Най-вероятно, то ще намалее и опада след раждане и нормализиране на хормоните. Ето защо, много лекари са на мнение, че лазерната епилация по време на бременност е излишна.

Безопасна ли е лазерната епилация - бременност

Рискове по време на кърмене

Лазерната епилация по време на кърмене крие своите рискове. През това време тялото ви вероятно ще бъде чувствително към слънчева светлина и към определени видове лекарства, включително някои антибиотици. Те могат да увеличат риска от хиперпигментация и увреждане на кожата. Освен това локалните анестетици, използвани по време на процедурата, могат да навлязат в кръвта и да засегнат бебето.

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че лазерната епилация ще повлияе негативно на способността на жената да кърми, повечето медицински експерти препоръчват да се избягва процедурата по време на бременност и кърмене. Тъй като лазерната епилация засяга производството на меланин в кожата, това може да увеличи риска от хипер или хипопигментация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.