Вече няма да сменяме регистрацията при смяна на собственост в Кат

на 01.12.2019 година влезна в сила промяна в закона за регистрация и пререгистрация (смяна на собственост) в кат. До сега независимо от коя точка на България закупим автомобил и той е с регистрация различна от тази в която е местожителството ви, бяхте длъжни да смените освен талоните и регистрационните табели. Сега вече смяната на номерата ще става само по ваше желание.

Пример: Ние сме от София и купим кола от Варна, там регистрационните табели започват с буквата ,,В”, до сега закона беше такъв, че трябваше да преминем канали и технически преглед в кат София и да сменим регистрационните табели с регистрация започваща с ,,С, СВ, СА”.

Край на смяната на регистрационните табели от 01.12.2019 година

Така ще се облекчат като цяло опашките и бюрокрацията в Кат и ще се понижи цената за пререгистрация.

Важно е да знаете няколко неща при прехвърляне на автомобил при нотариус.

Важно! Носете винаги бележка за платен данък издадена от общината, а не платежни от банки и други учреждения.

Извадете задължително застрахователна оценка от лицензиран застраховател за да бъде тя валидна. На база тази оценка се определя местния данък и нотариалните такси който общо са около 6 % от вписаната застрахователна стойност. Пример: ако оценката е на стойност 5000 лева ще платите 300 лева нотариална такса за прехвърляне на собствеността на автомобила.

застрахователна оценка за нотариус

След като сте закупили автомобила и сте преминали през нотариус, вие имате 30 дневен срок да смените собствеността на автомобила във вашият кат. Ако не го направите глобата за закъснение е 200 лева. Ако пък не смените собствеността до 60 дни автомобила се спира от движение служебно.

Карайте внимателно и помнете, че някой някъде ви чака и обича!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.