Почина Легендата Стоянка Мутафова

За голямо съжаление днес 06.12.2019 година почина една от най-добрите Български актриси, а именно Стоянка Мутафова.

След дълго боледуване от около 5 месеца Стоянка Мутафова ни напусна. Напусна ни но остави след себе си много положителни емоции и велики деяния. Една велика Българка ни напусна на този печален ден.

Стоянка Мутафова

В сатиричния памет ще бъде разположен стол в нейна памет.

Стоянка Мутафова е родена през далечната 1922 година на втори Февруари в град София.

През 1941 година завършва с отличие първа девическа гимназия.

След което продължава своето образование в Софийския университет Климент Охридски със специалност класическа Филология. През 1946 година завършва Държавна театрална школа в народен театър Иван Вазов град София. След което завършва в Прага Академия на изкусвата към театралния отдел 1947-1949 година тогава също така и работи в театъра в Прага, след което през 1949 година започва работа в народния театър. През 1956 е съосновател на Държавния сатиричен театър Алеко Константинов там тя работи от 1956 до 1991 година. След което започва да играе в Бургаския драматичен театър – Адриана Будевска.

Нейното здраве се влоши още преди около 5 месеца и през месец Октомври се наложи да направи операция на жлъчката, след което успя да се стабилизира макар и да беше с висока температура и в не добро състояние.

Ето и интересен откъс от гостуването на Стоянка Мутафова при Слави Трифонов:

Ето и едно от последните и интервюта приживе:

Стоянка Мутафова получава Световен рекорд на гинес за най-възрастна активно играеща актриса на сцената.

На 94 години тя решава да осъществи световно турна, а именно в театралните зали на: САЩ, Англия, Канада, Холандия, Швейцария, Германия и успява да изиграе над 95 театрални постановки.

Освен, че е една от най-добрите български творци в театъра също така е и сред най-добрите актриси в Българското кино с десетки филмови и телевизионни участия някой от който:

  • Кит
  • Новогодишна шега
  • Вражалец
  • Милионерът
  • Топло
  • Любимец 13
  • и др.

През 02.02.2019 година успява да съчетае два празника на 1 сцена, а именно деведесет и седмия си рожден ден и 70 години на сцена в зала 1 на НДК.

Стоянка Мутафова има общо 3 брака. Първия и съпруг се казва Роберт Роснер с него тя се мести да живее във Виена през 1946 година след което се местят в Прага където тя завършва второто си висше образование. Не след дълго се разделят.

Втория съпруг от който е и единствената и дъщеря-Мария Грубешлиева на галено Муки. Той е журналист и се казва Леонид Грубешлиев.

Третият съпруг е и нейната най-голяма любов както тя сама казва, а именно Нейчо Попов. Когато двамата се запознават той е студент в ВИТИЗ, а тя играе в народния театър където реално те се запознават. Те са неразделни до неговата смърт през 1974 година.

За още интересни новини и статии може да разгледате сайта ни: 1gb.bg или да ни откриете в нашата страница в фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.