Ковид-19 и икономиката ни. Какво да правим с парите си?

Живеем във време, което едва ли някой е искал да настъпва! Днес трябва да се пазиш от всеки, да пазиш всяко твое нещо от другите, за да не пострада здравето Ви. Може би много от нас са скептично настроени към това, но това е нормално, защото всеки има право на лично мнение.
Мина година откакто коронавируса беше открит и в България. Много неща оттогава се промениха- където за добро, където за лошо, но ние сме длъжни да спазваме всичко и да се пазим. Може би най-голяма вреда от вируса има върху икономиката на държавите и именно това ще коментираме днес в статията.

Икономиката в световен мащаб

Преди да се появи Ковид-19 имаше криза в някои държави, но определено след появата на Ковид-19 много страни пострадаха в икономически аспект та дори и такива, които имаха мащабна и разрастваща се икономика. Глобалната икономика също е в период на криза, което никак не е хубаво за всички ни.
България, която не се слави в добра и бързо развиваща се икономика в момента е по-зле дори и от Великобритания. Всичко това се дължи на затварянията, локдауните, които се въвеждаха и куп други ограничения като в другите страни Франция, Германия, САЩ, Италия и Испания.

икономиката на българия

Според различни проучвания и статистика направена на база на проучванията, брутния вътрешен продукт на Европейският съюз е спаднал с малко над 7%.
В момента всяка една държава е в началото, средата и рядко в края на кризисен период и очакванията в световен мащаб са за икономическа депресия и стегнация.

От полза ли бяха въведените мерки в България?

Тук отново всеки има свое лично мнение по въпроса, защото всеки разглежда въвеждането на мерките от различна гледна точка. За едни въвеждането е правилна стъпка за намаляването на заразените с Ковид-19, но за много други предимно младите хора въвеждането на мерките е излишно и ненужно, защото всеки сам за себе си може да прецени къде трябва да ходи и дали трябва да посещава заведенията, кината, моловете и казината където има струпване на много хора и опасността е по-голяма.

помага ли локдауна у нас

Ако погледнем от икономическата страна на нещата, затварянето не повлия никак добре на бизнесите у нас независимо към какво са били насочени те. Да, от една страна заболеваемостта спадна, починалите също намаляха, но икономиката и държавата ни пострадаха изключително много. Затова не може да се каже дали мерките и ограниченията са довели до хубаво или лошо, защото всеки мисли различно и налагането на мнение не е правилно!

Ще помогне ли масовото ваксиниране?

Когато се заговори, че ваксини ще бъдат създадени и пуснати за масово използване това някак си изглеждаше доста обещаващо, но уви- нищо подобно. Масовото ваксиниране започна в цял свят, ваксини биват доставяни от всичките производители, но икономиката няма полза от това. След като заведенията отвориха и вече хората могат да ги посещават при по отпуснати мерки икономиката може да се възвърне, но всичко е относително. В повечето фирми, компании, заведения и предприятие ваксинирането не е задължително, но във времето със сигурност ще стане, с което ще се цели предпазването на хората, когато са събрани на едно място. Ваксинирането ще стане нещо неизбежно, нищо че сега ни го представят като доброволно!

важно ли е да се ваксинираме

Какво да правим с парите си, които имаме?

В такива моменти е важно да запазим парите си и да не правим големи и безсмислени разходи, които да стопят бюджета ни. Хората с дългове, ипотеки и кредити е хубаво да ги погасяват, защото не се знае какво може да стане за в бъдеще. Хване ли Ви кризата докато имате кредите, дългове или ипотеки за погасяване, то това ще бъде доста катастрофално за вас.

правилно ли харчим парите си

Специалисти съветват да не се инвестира в акции и криптовалути, защото това представлява “игра с огъня”. В моменти на криза акциите и облигациите са потенциално опасни и почти винаги гарантират за загуба на пари. Сега няма нито една сигурна валута, в която можем да обменим парите си, тъй като всичко стои на кантар и всичко зависи от развитието на вируса и оттам развитието или упадъка на икономиката. Криптовалутите са още по-рискова инвестиция отколкото акциите. Това се дължи на тяхната денонощна промяна. Криптовалутите могат както да се покачат за минути, така и да се сринат за секунди. Ако искате да опитате с инвестиция в акции или криптовалути, то това може да го направите с малка част от доходите си.

спестяване по време на пандемията

Единственото нещо, което е алтернативен ход при наличието на криза е продажбата на имот при наличието на два, три или повече. Цените в момента са доста надути при продажбата на имоти и това до някаква степен е хубаво за продавачите на такива, но хората, които търсят да закупят имот трябва а знаят, че сега не е времето за това начинание.

Във времена на криза е хубаво да се вслушвате в съветите на икономисти и хора, които разбират от икономика и бизнес. Пазете парите си, харчете ги разумно и не правете рискови инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.