Топ 10 водопада в България, които да посетим

Повечето от нас си мечтаят за повече свободно време, но когато го имаме, то ние не знаем как да го запълним пълноценно. Един от вариантите за запълване на свободното време е посещение на някоя забележителност в България, за която да научим нещо ново, да се насладим на природата и да си прекараме добре. В днешната статия ще Ви дадем идеи за забележителности у нас, които да посетите при първа възможност.

Боров камък:

Боров камък се намира в Северозападна България или по-точно в близост до град Враца. Не може да се отрече, че водопадът е един от най-красивите в тази част на България. До него може да се стигне по пътечка, която е изпълнена с красоти и на места е доста екстремна. Пътечката започва от селцето Згориград и освен водопада Боров камък, вие ще може да се насладите на много други природни дадености и красиви малки водопади.

Бачковски водопад:

Намира се в защитения резерват “Червената стена”, Родопите. Образувал се е през годините от карстови разломи, като височината на водопада днес е около десетина метра. Много красив, интересен и незабравим, водопадът привлича туристи през цялата година. До него се стига за около 20 минути пеша като тръгнете над Бачковския манастир. Ако отидете да го посетите, то вие задължително трябва да си вземете провизии и да си спретнете един хубав пикник.

Бистришки водопад:

Бистришкия водопад се намира в Рила и е може би най-красивият водопад в района. До водопада се стига пеша като пътя започва от село Бистрица и е около 2 часа. Хубавото на този водопад е, че може да се посещава през цялата година, защото пътя е достъпен и ходенето до него е вариант за много приятна и отпускаща разходка. Водопадът има много падове, висок е 35 метра и е просто уникален. Водата на водопада е перлено бяла и прохладна поради височината, от която пада.

Водопад “Под Камико”:

Водопадът се намира в Искърското дефиле и е с височина от 40 метра. През 2012 година е изградена и екопътека, която да улеснява достъпа до водопада. Тя е изключително красива и определено има какво да се види докато се разхождате по нея. Пътеката започва от футболния стадион на Гара Бов и продължава по поречието на река Бовска и се стига до водопада “Под Камико”.

Интересни забележителности, които може да видите по пътя до водопада са скалния феномен “Камината”, останки от средновековния манастир “Св. Архангел Михаил” и защитената местност “Грескавец”.
Ако искате да се разходите по пътеката трябва да знаете, че тя е около десет километра и пеша по нея се стига за около три часа, но спокойно – има и автомобилен път, който да съкрати времето за пристигане до водопада.

Боянски водопад:

Намиращ се на пет километра от квартал Бояна, този водопад е най-големият в цяла Витоша планина със своите 20 метра.
Когато времето е ясно водопадът може да се види дори от центъра на град София, а когато ледовете и снеговете се топят през пролетта, той става и най-пълноводният водопад с буйни и шумни пръски. До Боянския водопад може да се стигне по три пътеки за разлика от предните няколко водопада в класацията. Най-лесната за ходене е пътеката започваща откъм Копитото. По нея се стига за около час и нещо, като по пътят могат да се видят различни растения, животни, както и да се седне за почивка на някоя полянка.

Водопад “Скока”:

Близо до град Троян се намира един от най-красивите и уникални водопади, който е висок около 12 метра и образува кристален и дълбок вир точно под езерото. Това е водопадът “Скока”!
Водопадът е и от-малкото леснодостъпни с автомобил, като до него може да се стигне за броени минути от разклона за село Калеица. Ако пък искате да се разходите до него, то това не е проблем само трябва да следвате указателните табели и дори може да се насладите на местната природа.

Водопад “Бабското пръскало”:

Класацията ни стигна е до един от най-високите водопади у нас. Със своите 54 метра височина “Бабското пръскало” е един от винаги пълноводните водопади в Стара планина. До водопада може да се стигне както пеша, така и с автомобил, но определено пешеходният маршрут по екопътеката ще Ви се хареса повече, защото той води над водопада и оттам може да го видите в цялата му красота и величие.

Водопад “Мала Рилска Скакавица”:

Включваме този водопад в класацията, заради неговата малка известност сред хората. Труднодостъпен и неизвестен, именно това е чара му. Намира се на около един час от хижа Скаквица, но трябва да знаете, че пътека няма! Достигането му става като се следват указанията на местният хижар, който ще Ви упъти до водопада. Местността около водопада е малко рискува със своите стръмни наклони. Бъдете внимателни и не тръгвайте зле екипирани!

Попинолъшки водопад:

Пълноводен през цялата година и обявен за природна забележителност още през 1965 година, водопадът задължително трябва да се посети през, който и да било сезон на годината. Водата му пада от около 13 метра и е кристално чиста, което дава предпоставки за плажуване през летните месеци. Може да използвате местността за риболов и дори за горски и пешеходен туризъм. В околността има и хижа, в която може да пренощувате, за да се насладите и на нощта, която също е уникална.

Водопад Горица:

Отново намиращ се в Рила, водопадът впечатлява с височината си и екопътеката, която води до него. До водопада може да се стигне от центъра на село Овчарци по асфалтов път. Екопътеката от своя страна преминава през гориста местност, която е уникална с красотата си. Името на водопада идва от името на девойка, живяла в селото.
Няма да съжалявате ако изслушате историята на водопада от местните хора, които са изключително гостоприемни и приказливи.

Опознаването на България е нещо, което трябва да се прави от всеки. Посещението на водопадите ще ни даде ценна информация за това с какви водни ресурси е разполагала България и как ние сме успели да ги запазим.

One thought on “Топ 10 водопада в България, които да посетим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.