Най-красивите реки в България

България е едно уникално райско кътче, което разполага с много красиви места, много реки, язовири и езера. Ние като жители на държавата сме длъжни да пазим тези природно дадености и ценности, за да ги имаме по дълго време. Реките също така са и доста интересни дестинации за отдих, спорт и екотуризъм. В тази статия ще ви разкажем за едни от най-красивите реки в България, които си заслужават да се видят!

Река Марица

Река Марица е най-пълноводната река в България и също така се нарежда на трето място по дължина в България след реките Тунджа и Искър, като от общо 472 километра дължина на българска територия тя е цели 321 километра. В дълбока древност реката се е наричала Хеброс или Хебър, което е означавало езеро или голяма вода.
Тази река извира от 2779 метра надморска височина, преминава през Горнотракийската низина и се влива в Егейско море.

През годините река Марица е била използвана за плаване, но в днешни дни условията не позволяват да плават по-големи плавателни съдове. Река Марица има около 100 притока като по много от тях са изградени язовири, които се използват за всякакви дейности като риболов, къмпинги и различни състезания.
Птиците, които обитават реката и околностите са изключително многобройни- гъски, лебеди, диви патици, жерави, чапли и много други чудати животинки. Пролетния сезон е един от най-подходящите за посещение на язовира заради топлото време. Реката има и един голям недостиг, който е нейната замърсеност поради различни антропогенни дейности. В река Марица е забранено да се плува, но всяка година се провежда едно от най-посещаваните спускания с каяци.

Река Струма

Река Струма извира от Витоша на 2246 метра надморска височина и се влива в Егейско море. Реката е на пето място по дължина в България с 290 километра, но по площ и обем е на второ място в страната след река Марица. По-голямата част от водите, които извират от Витоша се губят в подземни карстови лабиринти, които са образували най-дългата пещера в България- Духлата. Старото има на реката е било Стримон, като и до ден днешен гърците я наричат така.

Река Струма е място, където може да се провеждат много видове туризъм. Това се дължи на природните, археологическите, архитектурните и туристически забележителности, които са разположени по устието на реката. Ако решите да посетите река Струма, то вие може да видите живописните скали в Скринския, Земенския и Красненския пролом, местността Рупите и вече изгасналият вулкан Кожух.

Едно от най-красивите и интересни, но и опасни местенца са покрай Красненското дефиле, където се провеждат рафтинг и каяк спускания както за любители, така и за напреднали. Посещението на тази река и забележителностите около нея ще Ви оставят без думи и си заслужава!

Река Янтра

Река Янтра извира от връх Атово падало в Стара планина на 1220 метра надморска височина и е най-голямата река в Северна България по площ и обем. Старото име на реката е било Етър, като и днес можем да я срещнем под това име.
Водите на река Янтра са се използвали и се използват най-вече за напояване, което е голямо удобство за местните жители, които отглеждат градини и се изхранват с това.

Откъм туристически места около реката има много, които да се посетят. На денсният бряг на реката преди град Габрово се намира етнографският комплекс Етъра. Във Велико Търново е очертан и живописният пролом на Търновските височини, където река Янтра обгражда Царевец и Трапезица. Посещението на тази река е подходящо за хора, които обичат дългите разходки и почивките на открити места с чист въздух, който въздейства много благоприятно.

Река Дунав

Река Дунав е най-емблематичната и важна река за България, защото играе важната роля на граница между страната ни и Румъния, след което се влива в Черно море. Дунав извира от планината Шварцвалд, Германия и е на второ място по дължина в Европа след река Волга. Дължината й е 2852 километра, на места дълбочината е над 30 метра и е най-пълноводна през месеците май и юни. Река Дунав е една уникална река, която е включена в списъка на застрашените реки в света. Това се дължи на факта, че тя тече през цели 10 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.