Как да се справим с инфлацията?

Понятието “инфлация” го чуваме, четем и обсъждаме всеки ден, но знаем ли какво всъщност означава тази думичка и как да се предпазим от нея. В тази статия ще научите значението на думата инфлация, какви по вид инфлации съществуват и как да се предпазим от инфлацията у нас.

Какво точно е инфлацията?

Цените у нас през последните няколко месеца постоянно се променят, но не към добро, а към лошо. Цените в нашата икономика се покачват постоянно и в резултат на това ние можем да си купим по-малко стоки и услуги за един лев. Ако това ви се струва сложно за разбиране, то казано по-лесно – стойността на 1 лев е по-ниска, отколкото е била преди време.

В следствие на това, инфлацията ще засегне покупателната способност на населението на България, както и общите разходи на населението. Инфлацията може да се счита и за благоприятно явление, тъй като различните банки по света поддържат даден % инфлация в държавите, но у нас инфлацията изобщо не може да се счита за благоприятно явление, защото изобщо не се отразява добре на населението и икономиката.

Каква може да бъде причината за инфлацията у нас?

Причините, поради които цените могат да се покачват у нас са доста, но една стои в основата на всичко. Инфлацията в България е породена от факта, че цените на производствените разходи скачат доста и това рефлектира върху цените на абсолютно всичко.

В нашият случай суровините, нужни за производството, заплатите и всичко останало се повишава, а търсенето на стоки остава непроменено, предлагането намалява в следствие на високите производствени разходи.

Какъв е процента на инфлация у нас?

Всеки потребител иска да знае каква е процентната инфлация у нас, въпреки че това няма да помогне с нищо, тъй като ние потребителите не можем да повлияем на цените по никакъв начин.

Точният % на месечната или годишната инфлация не може да се знае с точност, защото инфлацията постоянно расте и намалява, а и винаги има нещо скрито от органите, които изчисляват всичко и от тези, чрез които информацията стига до нас потребителите.

Кои са печелившите от инфлацията и кои са губещите?

В дадена ситуация винаги има печеливши и губещи. При инфлацията също е така и няма изключения. Бизнеса може да спечели от инфлацията, но може и да загуби много заради нея. Всичко зависи от подхода към потребителите и от страничните фактори, които са стотици.

За печеливши могат да се считат:

  • Кредитополучателите могат да се считат за печеливши, тъй като ръстът на цените няма значение за тях. Кредита се обезценява, но и доходите на тези, които дължат пари също се обезценява.
  • Компаниите, които могат да повишат цените на продуктите си без това да се отрази в броя на клиентите им се считат и за печеливши. Такива компании са тези, които предлагат основните потребителски стоки и услуги.
  • Инвеститорите, които са успели да предвидят това, че ще настъпи инфлация и правилното инвестиране може да се счита за добър подход. Инвестицията в точните активи може да доведе до големи печалби и до нови инвестиции след време.

За губещи можем да кажем, че се считат всички спестители. Хората, спестявали пари независимо как- в банка, вкъщи, на депозит и т.н. могат да се считат за губещи и то много губещи. Покупателната способност бива изяждана от инфлацията и така парите на тези хора губят своята стойност.

Как да се защитим от инфлацията, която се задава?

За да се защитим от инфлацията трябва да намерим ниша, в която да инвестираме, така че да успеем да запазим парите си или пък дори да ги увеличим. Ако доходността е по-висока от инфлацията, то вие сте открил правилната ниша, която да ви даде сигурност.

Вие може да инвестирате в недвижими имоти. Това е една от най-познатите форми за инвестиция както у нас, така и по цял свят. Този тип инвестиция се счита за сигурна и дори печеливша във време на инфлация, но вина има скрити рискове, за които трябва да сте информирани.

Друг тип инвестиция, която може да направите е на фондовите пазари. Тази инвестиция у нас не е много позната, но през последните години навлиза с всичка сила. Хубаво е да се запознаем с нея и ако ни допадне да опитаме да се защитим чрез нея.

Финансовите пазари ви предлагат много възможности за инвестиция, като някои от тях са във валути, суровини, акции, облигации, криптовалути, борсови индекси и много други. Информирайте се за всяка една възможност, консултирате се и избере най-доброто според вашите виждания и не позволявайте инфлацията да “убие” парите ви.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да сте успели да вникнете в същността на инфлацията, нейните възможности, опасности и други опции, от които да се възползвате или предпазите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.