Какво трябва да знаем при настъпила трудова злополука?

Трудовите злополуки не са чак толкова срещани, но пък ако се случи да бъдете свидетел или пък потърпевш, то трябва да знаете някои неща. В тази статия ще научите за това какво точно е трудова злополука, кой може да се счита за пострадал, за какво може да бъде получено обезщетение и още полезни неща, които може да ви потрябват във времето.

Получаването на обезщетение след настъпила трудова злополука не е лесна задача, тъй като целият процес изисква време, нерви и търпение. Трябва да знаете каква давност при трудова злополука имат документите или пък заведените от вас или срещу вас. Сроковете за изпълнение на неща свързани с получаването на обезщетение са важни и трябва да бъдат спазвани.

Какво е трудова злополука и кой може да се счита за пострадал?

Трудова злополука е всяко едно внезапно увреждане на здравето, случило се по време и във връзка с работния процес или по повод на извършвана работа в интерес на компанията или фирмата. При трудова злополука става на въпрос за причинена временна нетрудоспособност, намалена работоспособност или смърт.

За трудова злополука може да се счита и увреждане, което се е случило по време на обичайния път при отиване или връщане от работа, местата за хранене и получаване на трудовото възнаграждение. Вашият работодател отговаря и за злополука, която е била причинена от ваш колега или друг орган на предприятието.

За какво можем да получим обезщетение при настъпила трудова злополука?

Обезщетение при трудова злополука може да получите за имуществени и неимуществени вреди, които вие сте претърпели. Имуществените вреди се изразяват в това какви ползи вие сте изпуснали в следствие на това, че сте временно или трайно нетрудоспособни. Също така имуществените вреди са и всички ваши разходи за лечение, профилактични прегледи, рехабилитации, покупка на лекарства, други медикаменти и т.н.

Неимуществените вреди са свързани с всички претърпени болки, страдания и психичните увреждания, които могат да се получат в следствие на стреса. Ако при имуществените вреди има точно определена сума, която ще получите, то при неимуществените вреди не е така. Стойността на тези вреди се определя по справедливост от съда.

За да получите максимално най-голямо обезщетение трябва да пазите всички документи, фактури, касови бележки и бележки, които удостоверяват, че вие сте направили някакви разходи във връзка с лечението.

От кого да потърсим помощ за получаването на обезщетение в следствие на трудова злополука?

Попринцип всеки може да се справи сам с всичко нужно около получаването на обезщетение, ако се разрови малко в интернет и си структурира нещата, но има и по-сигурен вариант. Става на въпрос за професионална юридическа помощ (адвокат, запознат с естеството на обезщетенията при трудови злополуки).

По този начин вие ще се оставите в сигурни ръце и ще знаете, че всички нужни документи ще бъдат събрани и разбира се изрядни, за да няма излишни проблеми с тях и следователно чакане за издаването на нови.

Ако се притеснявате, че адвокатските услуги са много скъпи и няма да може да платите, то ще ви успокоим, като ви кажем, че адвокатските хонорари се изплащат с обезщетението, което ще получите и така няма да дадете пари от вашият джоб. Колкото и да бъдат скъпи адвокатските услуги у нас, то знайте, че с тяхна помощ всичко е по-лесни, тъй като професионалистите в тази сфера знаят много тънкости и вратички, които винаги са в полза на клиента.

Съвети към пострадалите при трудова злополука:

  • запознайте се с давността на трудовата злополука, както и с цялостната процедура по разследването и декларирането й;
  • запознайте се с всички видове трудови злополуки, които са подробно описани в Наредбата за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки;
  • ако пострадалите при трудова злополука са повече от един и вие сте в състояние да окажете първа помощ, то трябва да го направите. След това обезопасете мястото на случилото се и позвънете на 112;
  • освен спазването на законовите срокове, то трябва да бъдат събрани свидетелски писмени показания от поне трима свидетели на случилото се;
  • ако сами няма да успеете да се справите с всички около подготвянето, подаването на документите и получаването на обезщетението е хубаво да се обърнете към професионална адвокатска помощ, за да сте сигурни, че всичко ще бъде наред;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.