Как да си изберем покривка за празнична маса или за всеки ден

Изборът на покривка съвсем не е лесна работа, както се струва на мнозина. Задължително трябва да се съобразим с дизайна на помещението – хол или кухня, с интериора, със случая, за който приготвяме масата, с наличието на деца у дома. Преди да тръгнем да избираме идеалната покривка, която търсим, трябва да знаем какви модели се предлагат и от какви материали.

Откъде започва търсенето на покривка за маса? Красиви покривки по магазините много, но малко от тях ще подхождат на вашия дом. Важни са размерът, качеството, материалът, поводът, дизайнът, цветът и интериорът на стаята и много други неща, които на някого ще се сторят ненужни дреболии. Но, всяка домакиня знае, че с помощта на този аксесоар може да преобрази вида на кухнята и да създаде там уют. Да придаде празничност и топлина при празничните поводи. А сред съвременните варианти сравнително с лекота ще подберем стилната или практичната покривка за маса, която ни е нужна. И трябва да знаем каква покривка търсим – за кухня или  за гости? Дали тя ни трябва за всеки ден или само за празник? Ако е за празник – то какъв. Има ли деца у дома? В такъв случай на първо място е практичността.

Днес за все повече хора практичността се налага ката водеща насока в ежедневието. Това касае и интериора у дома. Разбира се, и покривките. Точната покривка може с лекота да направи интериора по-завършен. Най-често покривките се изготвят от памук, лен, синтетика, тефлон, мешковина, коприна. Всички те си имат своите преимущества и особености, с които всяка добра домакиня е запозната. От избора на материал, от който е ушита покривката, зависят нейното предназначение, срок на годност и практичност като цяло.

Формата също е важен критерий при покупката на покривка за маса. Но вариантите не са така много, както при избора на материал. Контурът на покривката може строго да съответства на контура на масата. Но пък за квадратна или овална маса чудесно пасват правоъгълни покривки. Голяма част при избора зависи от личните предпочитания. Някои предпочитат класиката, а други – съвременния стил.

Ежедневните покривки могат да бъдат декоративни, ефектно допълнящи интериора, или функционални. Материалите, от които са изработени, се отличават с повишени експлоатационни качества.  Ако не сте измерили размера на масата, а трябва да вземете бързо решение за покупка на покривка, вземете по-голям размер. Така вероятността за грешка е минимална.

Съвременните предложения за цвят и дизайн на всекидневни и празнични покривки е изобилен. Отново на първа линия са личните предпочитания. В кухнята или трапезарията прекарваме по-голямата си част от деня. Затова е желателно покривката за там да е с приятен оттенък и материал. Тези аксесоари могат да се разделят на едноцветни и с рисунки. Много популярни са на квадрати, точки или линии. А ако изберете изделие в неутрален цвят, то ще бъде уместно за всяка кухня или дневна.

Но, каквато и ежедневна или празнична покривка да изберете, с какъвто и оттенък, дизайн или рисунки да е, тя не трябва да бие на очи и да се откроява на фона на помещението, а изискано и оригинално да го допълва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.