Спално бельо от сатен: съвети за избор

  Спалните комплекти украсяват стаята, подобряват качеството на съня. Спалното бельо, изработено от приятни за тялото, естетически материи, дава здрава почивка, добро настроение и пълно възстановяване на енергията. Сатенът е популярен плат за изработка на комплекти от висок клас.

Това е красива, гладка, равномерна материя с копринен блясък, приятно се плъзга по кожата, предизвиква усещане за студена вода. Сатенените комплекти изглеждат скъпи и привлекателни. Нека разгледаме по -подробно характеристиките и свойствата на сатененото спално бельо, както и препоръки за избор, грижа и съхранение на спално бельо от този плат.

История и производство

  Традиционно сатенът е направен от естествени копринени нишки и е изобретен в родината на коприната, тоест в Китай. Скъпоценната тъкан е дошла в Европа през арабските страни и затова произходът на името на материала също е арабски. Думата “саен” бива преведена като “гладко”, тоест в съответствие с външния вид на тъканта. Сатенът бил луксозен предмет, използван изключително за декорация, за изработване на панделки, обличане и обличане на шапки.

  Съвременният сатен вече не се създава изключително от копринени нишки. Тъканите могат да бъдат закупени свободно в текстилни магазини, могат да бъдат закупени и готови дрехи, спално бельо.

По един или друг начин сатенът съдържа нишки с различен произход, които се отличават с дълъг списък от предимства. Често можете да намерите синтетични влакна в тъканта, но думата “синтетика” не трябва да се страхува. Съвременните влакна, създадени с химически средства, са безопасни за хората поради тяхното качество и също така помагат за премахване на такива недостатъци на естествените материали като ниска износоустойчивост и склонност към образуване на гънки, тоест не позволява на тъканите да се набръчкат.

Деликатната, естетична повърхност на сатена се получава благодарение на специалното преплитане на конците. Методът на тъкане на тъканта се нарича сатен, изобретен е по същия начин като самата тъкан, в Китай. Платното се формира от две системи от нишки:

  • основата е вертикални нишки, върху които се държи тъканата конструкция;
  • вътък – хоризонтални нишки, напречно закрепващи, свързващи основата.

Основните нишки в сатененото тъкане не се пресичат равномерно с вътъка, напротив, те се огъват около вътъка в големи количества, образувайки микроскопична повърхност, която се държи върху единични нишки на вътъка. В зависимост от вида тъкан, пет (обикновено повече) вътъчни нишки могат да останат от грешната страна. Благодарение на такова сложно свързване на конци, тъканта придобива гладкост и блясък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.