Как празнуват Великден по света?

В тази статия ще Ви разкажем как се празнува Великден в различните държави по света. В това положение, което е налегнало почти целият свят, едва ли по новините ще дадат как празнуват другите вярващи хора. Затова и тази статия е за вас, за да се разсеете малко от външната обстановка, която е доста напрягаща.

Нека започнем с Германия! Там на този ден (Великден) се ядат шоколадови великденски зайчета. Също така германците имат обичай да крият великденски яйца в градините си и да палят великденски огньове, които се считата, че носят сила за живот и прогонват зимата и така пролетта идва на нейно место. Огънят се свързва и с Иисус Христос, който е известен с прозвището си “Светлината на света”. Огънят е символ и на радостта от възкръсването му, както и напомня за изгарянето на предателя Юда.

Великден в Германия

В Париж по магазините се продават както шоколадови зайчета, така и шоколадови камбанки, които са черешката на тортата със своето изящество. Камбанките се правят ръчно и са много красиви, както за гледане, така и са много вкусни за консумация.

Великден във Франция

В Италия за обичай се има правенето на сладкиш във формата на гълъб. В тази държава на Велики понеделник се закусва със салам и баница с плънка както и се пие вермут (ароматизирано вино). По магазинита най-често се продават огромни шоколадови яйца, които са опаковани с гланцова хартия.

Великобритания имат доста интересни обичаи, които са много забавни. На острова хората ядат хлебчета със стафиди и кръст, който е изрисуван отгоре. Обичаят, който привлича вниманието както на туристите, така и на малките деца е търкалянето на боядисани яйца по склоновете. За победител се счита човека, чието яйце е достигнало първо финалната линия.

В Австралия на този празник няма великденски зайци, тъй като на този континент те не са на почит, защото унищожават местната реколта. Яйцата там се носят от едно торбесто животно, което се нарича “билби”, което има дълги уши и голям нос. На Великден в Австралия се продават великденски билбита.

В този раздел ще обобщим някои държави… Например в Испания, Русия и САЩ на Великден се организират шествия. В Испания религиозните ордени излизат на улицата, а участниците на шествието носят качулки, като в ръцете си държат огромни фигури на Иисус. Някои хора носят и вериги на краката си.

За последно място сме избрали Филипините. Там има традиция на Разпети петък да се разиграва разпятието на Иисус Христос, като млади мъже носят кръстове до върховете на различни хълмове или планинки.

На днешния ден именници са хората със следните имена:
Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Велъо.

Дано статията Ви е харесала и Ви е накарала да се отдалечите от негативните емоции. Разгледайте сайта и прочетете останалите ни статии, които може да Ви бъдат от полза както за дома, така и за вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.