Какво може да работим през летните месеци?

Учебните месеци свършиха и лятото е тук. Голяма част от учениците или студенти ще започнат търсене на сезонна работа и трябва да знаят някои неща. В тази статия ще обърнем внимание на няколко работни професии, които може да се вземат под внимание при търсенето на работа през лятото.

Преди да почнем с професиите ще поясним и някои други неща, които трябва да знаете. Ето кои са те:

  • обикновено ученици и студенти се назначават на работа през лятото без договор и това крие своите рискове;
  • хубаво е заплащането да става на ден, тъй като някои работодатели не са добронамерени и могат да ви излъжат с изплащането на заработеното;
  • ако имате познати или роднини, които предлагат подходяща работа за вас е добра идея да опитате първо при тях;
  • ако работите повече от уговорените часове е нужно да знаете, че трябва да ви се заплати допълнително;

Сервитьор/ка

Най-често търсената и предлаганата професия за ученици и студенти, с която може да се захванете. Това в никакъв случай не означава, че работата е лесна и нямате големи отговорности. За да работите като сервитьор или сервитьорка не е нужен предишен опит, тъй като много бързо може да навлезете в същността на работата и да се усъвършенствате.

За тази работа ще са ви нужни сръчност, бързина, умения за работа в забързана среда, умения за работа с пари и разбира се умения да контактувате с клиенти и колеги. Хубавото при тази работа е, че вие получавате не само дневно заплащане, а бакшиши и при някои случаи процент от оборота на вашата смяна.

Работа в хотел

Работните места в един хотел могат да бъдат много и затова в даден хотел може да работите с приятели и така работата ви да бъде по-лесна и приятна. Обикновено в хотелите се изисква минимално владеене на английски език, за да може да контактувате и оправяте с чуждестранните гости.

Вие може да работите като рецепционист и задълженията ви ще бъдат да посрещате, разговаряте, регистрирате гости, да се грижите за престоя им и накрая да ги изпратите от хотела. Тук ще ви трябва и умения за работа с пари и компютърна грамотност, за да се оправяте със записванията на гостите.

В хотел може да работите и като камериер/ка или хигиенист, като вашите задължения ще бъдат да почиствате стаите, СПА помещенията, помещенията за хранене и дворните места към хотела. За тази работа се изисква малко повече търпение и сръчност, за да могат гостите да се чувстват като у дома си.

Работа в кухня на ресторант или заведение за бързо хранене

Ако в предишните две предложения за работа не се изисква предишен опит, то при работата в кухня на ресторант или заведение за бързо хранене ще имате нужда от такъв. Имайте в предвид, че тук става на въпрос за работа като помощник готвач, а не като главен.

От вас най-често ще се изисква да правите нужните заготовки, да боравите със скари, фритюрници, котлони и други уреди, които да нужни за приготвянето на различни храни. Също така може да се наложи да миете мръсните съдове и да поддържате добра хигиена на работното място. Не може да се каже, че работата е лесна, но ако успеете да навлезете в нейната същност, то работният ви ден ще преминава много лесно и бързо.

Работа като касиер/ка или продавач-консултант/ка

Обикновено през лятото в малките търговки обекти се търсят хора за работа, тъй като постоянният персонал си е взел отпуск. В същността на тази работа е маркирането на продукти, комуникацията с клиенти, зареждането и пренареждането на продукти, почистването на работното място и правилната работа с пари.

Тук имате опция да си изберете смените, в които да работите и колко продължителни да са те. Може да работите на 4, 6, 8 или 12 часови смени и разбира се през нощта, ако магазинът няма почивки.

Работа на автомивка

Ето още една възможност за лятна работа. При тази работа вие ще трябва да миете и почиствате автомобили както отвън, така и отвътре. Ще трябва да се въоръжите с търпение, спокойствие и физическа сила, защото работата изисква такава. Може да работите всеки ден или пък да се разберете със собственика да идвате в определени дни.

Има още много работни места, които може да опитате и да ви харесат, но ние тук сме ви представили едни от най-търсените и предлагани професии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.