Шампанското ”Царя на празника”

Истинското шампанско се произвежда единствено в град Шампан, най-северния район на винопроизводство във Франция, който се намира на около 150км. североизточно от Париж. Откривателят на пенливата напитка е монахът Дом Периньон, завеждащ винарската изба на манастира през 1668г.

Видове и особености на шампанското

vidove-shampansko

Тази напитка има някой характерни особености с които впечатлява изискания вкус. Шампанското се дели на няколко вида според съдържанието на захар. ЕКСТРА ДРАЙ-(1.2-2% захар) СУХО-(1.7-3.7% захар) ПОЛУСУХО- (3.3-5% захар) СЛАДКО-(над 5% захар). Независимо от вида, към края на приготвянето му, към него се прибавя смес от захар и вино, което спомага за образуването на балончета. Дългият процес на приготвяне, както и специалната технология са причина напитката да е толкова скъпа.

БЪЛГАРСКО ШАМПАНСКО

То е обикновено бяло пенливо вино. При него също могат да се отбележат някой критерии за качество. Доброто шампанско може да се познае по задържащите се по-дълго на повърхноста на чашата мехурчета, колкото по дребни са те, толкова по-качествена е напитката: ако шампанското е слабо пенливо, значи не е достатъчно ферментирало.

Видове чаши подходящи за шампанско

Етикетът изисква чашите да се пълнят до 3/4 от обема им. Сервира се в неголеми чаши със столче, който могат да бъдат ниски и широки или високи и тесни. Вторият вид е препоръчителен, тъй като при него отделянето на мехурчета се удължава и напитката запазва по -дълго аромата си.

Подходяща храна

Храните които най-много подхождат на тази напитка са морски деликатеси , дивеч, плодове, но също така може да бъде поднесено като аператив и да се пие самостоятелно. Най-добро на вкус е шампанското с температура 7-9градуса.

Най-скъпото шампанско

Дизайнерът Александър Амосу създава бутилка ръчно направена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19карата. Това е най-скъпото шампанско в света, което не е достъпно дори и за голяма част от по-заможните господа. Напитката е създадена от 3 сорта грозде (ПИНО НОАР, ШАРДОНЕ и ПИНО МОНТЕ) и струва 2.07млн.долара. Второто място е за ”Ace of Spades CMidast Brut” френско шампснско със златна бутилка на цена около 58.410 долара. Все пак и нашия пазар се намират чудесни пенливи и шампански вина, при това на приемлива цена.

Интересни факти за шампанското

Шампанското винаги намира място на масата ни независимо дали празнуваме нещо или се наслаждаваме на вечеря с приятели. Провокирани от незабравимия вкус се раждат и доста интересни цитати: 1. ”ЕЛАТЕ БЪРЗО! ВКУСВАМ ЗВЕЗДИТЕ!”-ДОМ ПЕРИНЬОН (откриването на шампанското) 2.”ПИЯ ШАМПАНСКО В ДВА СЛУЧАЯ-КОГАТО СЪМ ВЛЮБЕНА И КОГАТО НЕ СЪМ” -КОКО ШАНЕЛ 3. ”КОГАТО ПОБЕЖДАВАШ ЗАСЛУЖАВАШ ШАМПАНСКО, А КОГАТО ГУБИШ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НЕГО” – НАПОЛЕОН 4. ”УДОВОЛСТВИЕТО БЕЗ ШАМПАНСКО Е НАПЪЛНО ИЗКУСТВЕНА ЕМОЦИЯ” – ОСКАР УАЙЛД

Приемът на шампанско с традиционите резени портокал или малко малини и боровинки усилват още повече антиоксидантното действие на напитката и спомага за доброто здраве и настроение, но само консумирано с мярка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.