Пазара на труда в България

Какви работници се търсят на пазара? Към днешна дата резултатите на Агенцията по заетостта показват, че най-много хора се търсят в сферата на услугите, производството и строителството. Работодателите търсят специалисти от машинни оператори , електротехници до специалисти в информационите технологии, инжинери и мениджъри. Търсят кадри за работа като служители човешки ресурси, стажанти за ИТ сектори и други сочат от ведомството. Над 75% от българските работодатели, споделят че изпитват затруднения при намирането на служители.

иконимика

Икономиката няма капацитет да осигури достатъчно добра работа за образовани кадри, ако България не успее да се преориентира към по-бързо технологично развитие. Изводите водят, че след 15г. българската икономика няма да има възможност да предложи работа на всеки завършил студент съответстваща на дипломата му. В резултат на ниската раждаемост и бързото застаряване България ще загуби до 2023г. половин мил.души в трудоспособна възраст. Българският пазар на труда има много проблеми, но най-съществени са спад и застаряване на обществото, ниското заплащане спрямо европейските пазари и ниска технологична интензивност. Новите бизнес модели, демографски промени и глобализация са фактори влияещи постоянни изменения в сферата на заетостта.

СУПЕР ПРОФЕСИИ

На пазара на труда расте търсенето на специалисти с хибридни навици, появата на пълноценни добре заплатени подобни хора стана възможно благодарение на технологичния прогрес. Според аналитици именно хибридните професии само след 10г. ще заемат дял от 60-70% от пазара на труда и супер професиите радикално ще променат трудовия пазар. Самата работа няма да се определя със списък от длъжностната характеристика, а от проблемите, който трябва да реши съответния специалист. Доминиращи ще бъдат хората с хибридни навици, но работните места няма да са много около 20-30% от целия трудов пазар.

МЕДЕЦИНСКИ ПРОФЕСИИ– развитието на технологиите позволява на професионалистите постоянно да се подобряват. Възможността за използвaне на нови технологии е най-важното умение за един успешен специалист от бъдещето. Без съмнение, резултатите отплащат всички усилия, в края на краищата те удължава човешкия живот.

ПРОМИШЛЕНОСТ- водещ отрасъл в икономиката е индустрията. Това е най-важният фактор, който влияе върху развитието на една държава.Специалисти в тази сфера, никога няма да останат без работа, независимо от вида на промишленоста (хранителна, металургия, гориво и електричество).

Трудно е да си представим каква ще бъде търсената професия след 5-7г, но едно е ясно бъдещето няма да може да се справи без квалифицирани специалисти. Затова трябва да се учим, да се развиваме и да работим върху себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.