Славата на Софийския зоопарк

Зоологическата градина в София може да се похвали със своята 132-годишна история, като през цялото това време тя е представлявала интерес във всички столичани от всякаква възраст и пол. Зоологическата градина е създадена от цар Фердинанд, които се слави със своя интерес и знания в сферата на птиците, насекомите и ботаниката.

Цар Фердинанд бил запленен от красотата и разнообразието на българската природа и прекарал доста време сред нея, за да събира различни животински и растителни екземпляри.

Къде се намирало мястото за зоологическата градина?

първия зоопарка в София

В края на 1887 година тогавашния княз Фердинанд си урежда терен за Зоологическата градина в Царската ботаническа градина, която по това време се е намирала в края на града, а днес в близост да Борисовата градина.

Софийски зоопарк в центъра на София

Кога е завършена?

След усилен строеж на клетки и облагородяване на терена, през 1890 година Зоологическата градина заема своето място със своите първи животни, които били елени, видри, диви кози, лами, лебеди, жерави и дори хищни птици.

Зоологическата градина през годините

През годините парка постоянно се развивал и така през 1912 година от германския град Хамбург били докарани мъжки и женски индийски слон, които били настанени в обора в двореца Врана. Мъжкият бил кръстен Нал, а женската — Дамаянти – по едноименния индийски епос. Когато са докарани те били на 3-годишна възраст, много кротки и дружелюбни, като дори допускали хора до себе си. Мъжкият и силен Нал помагал при орането на царската градина.

Двата слона прекарали цели шестнадесет години във Врана. На тяхната поява във зоопарка се дължи традицията в него да се отглеждат слонове и емблемата на Зоологическа градина в столицата да е слон с корона.

Френският вестник „Le Petit Journal“

Но нека се върнем отново в миналото… През 1914 година френският вестник „Le Petit Journal“, в броя си от 21 юни показва на заглавната си страница гравюра, която показва как цар Фердинанд се забавлява с един от индийските слонове в Зоопарка, и надпис, които гласи следното: „Забавленията на един владетел“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.