Как да се предпазим от жегите у нас?

Жегите у нас настъпват с всичка сила и това трябва да ни накара да се замислим за организма си. Ние сме длъжни да предпазим себе си от големите жеги, които не са нещо полезно за човешкия организъм. В тази статия ще научите някои неща, които могат да ви бъдат от полза в горещите, летни дни.

Как да бъдем облечени, когато излизаме навън?

Може би всеки знае, че навън не трябва да се носят тъмни дрехи, когато е слънчево и топло. Това е така, защото тъмните дрехи и по-точно черният цвят привличат слънчевите лъчи. Хубаво е да носите проветриви дрехи и обувки, като обувките е препоръчително да бъдат отворени, за да не загряват краката и оттам да се вдига температурата на тялото ви.

как да се обличаме в жегите

Когато става въпрос за облеклото вкъщи, то всеки има право да носи каквото си иска, но отново е добре да се носят тънки дрехи, да се ходи на бос крак. Всичко това е с цел да се държи тялото ни в нормална температура, която не застрашава здравето ни!

Трябва ли да пием повече течности и колко?

През летните месеци е изключително важно да се пият повече течности и това е така, защото трябва тялото ни да бъде хидратирано. Обикновено препоръките са за прием на около 3 литра вода на ден, но това може да не е точната мяра. Приема на течности може да варира според пола, килограмите, възрастта, здравословното състояние на човек и т.н.

прием на повече вода през лятото

Много от вас може би ще се запитат какви са тези течности, които трябва да се приемат! Водата е на първо място, след нея може да се приемат айрани и дори плодове и зеленчуци с повече съдържание на вода.

пиене на айрян през лятото

Не трябва да пием алкохол, тъй като той затруднява нормалната работа на сърцето и трябва да се ограничаваме с неговата консумация. Приемането на много студена вода също не е препоръчително, защото можем да се простудим. Ако сте почитатели на кафето и не можете без него, то вие ще трябва да го спрете или поне ограничите.

без алкохол в жегите

Как да поддържаме хладно в дома си?

Има десетки начини, по които да поддържате апартамента или къщата си хладна и с нормална температура. Най-лесният начин е чрез използването на климатици. Този метод не е най-подходящ за организма ни, тъй като много лесно се изстива от климатиците, но пък е изключително бърз и лесен. Ако нямате климатици, то вие може да използвате вентилатори, които също помагат.

климатици през лятото

Може да проветрявате рано сутрин, късно вечер или пък през нощта, когато навън е по-хладно от деня. През деня е хубаво прозорците да са затворени, да са сложени щори или пердета, които да ограничават слънчевата светлина и така да задържите хладнината вкъщи.

Кога и как да се храним?

Колкото и да не ви се струва логично, то и храната е от значение за предпазване от дехидратация и жегите. Препоръчително е да се храним по-ограничено през деня, но с правилните храни. Солта и захарта могат да ни помогнат изключително, защото те задържат вода. Затова тараторът, салатите и други подобни храни са полезни в жегите.

Всеки от нас може да се храни, когато си пожелае, но е препоръчително да се храним в точно определени часове. Например вечерята ни да бъде поне час или два преди да си легнем, за да слегне храната, която сме приели и така да не затрудняваме работата на организма ни.

Още полезни съвети

  • Стойте в най-хладната стая, особено през нощта;
  • Не излизайте навън през най-горещите часове на деня;
  • Избягвайте натоварванията и спортуването в часовият диапазон 11-18 часа;
  • Завивайте се с чаршафи и завивки без изкуствени пълнежи;
  • Пазете лекарствата си от топли помещения;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.