Вижте как да се справим със затлъстяването

Какво всъщност представлява затлъстяването:
Това е хронично състояние ,което се дължи на редица генетични фактори ,фамилна предразположеност ,начин и среда на живот ,към която спадат храната ,стресът и физическата активност.

Изграждане на навици при децата

здрава храна здрави деца


В наши дни затлъстяването се нарича още ”болест на съвремието” ,което обхваща всякакви възрастови групи .Изследвания сочат ,че все по-голям брой с наднормено тегло има сред децата. Те са лесно уязвими особено когато вкъщи не са изградени хранителни навици. Храните богати на мазнини, висококалорични са така наречената ”Бомба” за децата, както и разбира се за всички един човек.

В съвременната медицина затлъстяването се разглежда ,като заболяване, което засяга все по-голям брой хора .То е причинител на редица болести, като едни от най-разпространени са диабет ”тип 2” , сърдечносъдови заболявания, които увеличават риска от инсулт.Натрупването на повече килограми води до натоварване и смущение на мускулите и се свързва с причиняване на артрит

Най-здравословно е постигане и поддържане на определени килограми съответстващи индивидуално за всеки човек.
Както храната, така и липсата на достатъчно движение са сред основните на затлъстяването. За да се справим и постигнем по-трайни резултати е нужно да променим мисленето си и отношението към самите себе си, за което разбира се са нужни много време и усилия. Спазването на няколко прости правила биха довели до положителни резултати:
Често хранене с намален обем на порциите, консумация на зърнени храни и варива, увеличаване приема на плодове и зеленчуци ,пиене на най-малко 1,5l вода дневно, ограничение на тестени сладкарски изделия (тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини).

Защо е важно да спортуваме

защо е важно да спортуваме

За да поддържаме тялото си във форма е необходимо да спортуваме и прекарваме повече време в разходки на открито, повече упражнения за постигане на енергиен баланс и зравословно тегло. Липсата на време, средства и желание са най-честите причини, които хората изтъкват за ниската си двигателна активност.
За постигане на оптимално за нашето тяло тегло са нужни от около 3 до 6 месеца правилно хранене и ”тежки” тренировки .Нужно е умерена и постепенна физическа активност, за да дадем възможност на тялото да се адаптира. Плуване, каране на колело, танци, йога са страхотни дейности, с които можем да стартираме към по-здравословния начин на живот. Когато физическата активност се превърне в потребност, тя подобрява индивидуално здравето и показателите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола ,постига се добър външен вид , добро настроение и здрава костна система. Световни и национални проучвания сочат, че редовната двигателна активност увеличава продължителността на живот с 8 до 10 години. Насърчаването за спортуване и здравословен начин на живот трябва да се толерира в най-ранна детска и училищна възраст, за постигане на оптимално здраве през целия живот.

Pravilno hranene

Колкото по обикновена е храната , толкова по пълноценно е храненето, подвеждането по реклами на храни с красиви измамни надписи тип : ”Без захар” , ”0 калории” … са обикновено продукти с вредни хранителни добавки .

Всъщност най-здравословната храна с натурални източници на белтъци, мазнини и въглехидрати съществуват в плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнестите храни.

Здравето не е осезаемо понятие. То е функция от физическото, ментално и социално благополучие на индивида. Старайте се да го поддържате, за да бъдете щастливи и пълноценни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.