Итересни факти за баните през 30-те години на миналия век

През 30-те години на миналия век, баните са изглеждали много по-различно от днес. Имали мивки, стоящи на високо, викториански вани и подове от линолеум. На някои места не е имало паравани за баня и други детайли, които днес смятаме за важна част от банята.

Викториански вани

Независимо дали сте фен на викторианските вани или не, ще ви е интересно да научите, че е имало епоха, когато къпането се е смятало за луксозно забавление. Баните били пълни с тежки завеси, тапети на цветя и купища дреболии. Днес така познатите душ кабини за баня, дори не били замислени, те се появяват по-късно.

Една от най-популярните викториански вани е ваната с крачета. Тази вана е популярна до 20-те години на миналия век.

Също така се смятала за знак за статус и популярност, като често се е срещала във викторианските бани. Подножието на ваната е от чугун, а ръбът е дървен. Дизайнът й е малко по-стегнат от вана с подвижна горна част.

Подове от балатум

През 30-те години на миналия век, много собственици избирали линолеумни подове за своите бани. Те са изработени от естествени материали като ленено масло и дървени стърготини. Известни са със способността си да устояват на бактерии и плесени. Може да се използват и при боядисани стени. Освен това е издръжливо подово покритие.

Първият линолеум е направен от ленено масло. След това е бил залепен върху подложка от филц. Филцът обикновено е изработка на плат от юта. След това линолеумът се отпечатва или инкрустират. Моделите често се копират от килими, паркети или плочки.

Линолеумът е бил наличен в плътни цветове и флорални мотиви. Някои линолеуми са направени така, че да приличат на гранит, мрамор, дърво или кожа.

През 30-те години на миналия век се развиват и сложни модели на инкрустирани плочки. Инкрустираните плочки могат да се поставят в центъра на стаята или в ъглите. Инкрустираният линолеум често е по-скъп от печатния тип.

Високи мивки

Използването на високи поставки за мивки във вашата баня, е чудесен начин да постигнете класически и стилен външен вид. Те съществуват от години и не са излезли от мода. Най-новите дизайни включват различни модерни приставки.

Модерните мивки са не само стилни, но и практични. Те могат да се използват за различни цели, включително пране. Разбиват формата на обемисти тоалетни за баня. Можете дори да вземете малка ъглова мивка за ръце, ако мястото ви е малко.Най-добрите мивки обикновено са порцеланово бели с нотка на хром.

Тоалетна хартия

През 30-те години на миналия век тоалетната хартия става популярна в Съединените щати. Първата комерсиално произведена тоалетна хартия в Съединените щати, е създадена от Джоузеф Гайети от Ню Йорк. Продуктът му е направен от алое вера, коноп и перфорирана хартия. Продавала се е в опаковка от 500 листа за петдесет цента. Той твърди, че неговата тоалетна хартия помага за предотвратяване на хемороиди.

В началото на 1900 г. тоалетната хартия била предизвикателство за продажба. Хората се срамували да купуват тоалетна хартия на обществени места. В крайна сметка търговците измислили начин да решат проблема.

Арт деко интериорен дизайн

По време на ерата на арт деко, дизайнът на банята често се отличава с екстравагантни пищни декорации. Използвани са ярко оцветени витролитни плочки и екзотични материали, за да се създаде драматичен ефект.

Класическа деко функция е сферичната черна, бяла и златна лампа. Това изглежда правилно за периода и съчетава най-доброто от арт деко с модерни технологии.

За модерен поглед , включете геометрични дизайни във вашата баня. Това може да включва скосени огледала, мозаечни плочки, паркет и аплици. Един от най-емблематичните елементи на арт деко е шахматната подова настилка. Това е чудесно допълнение към всяка баня. В допълнение към естетическата си привлекателност, той има потенциала да създаде изключително функционален и елегантен външен вид.

Елегантен шкаф отстрани на банята има златно стъкло, което разчупва двуцветния дизайн. Искрящ кристален полилей допълва външния вид. А пък – декоративни детайли като месингови фитинги, добавят нотка величие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.