Какво да сготвим за коледните и новогодишните празници
В тази статия ще ви покажем какво и как да сготвите за празниците, които ни предстоят да отпразнуваме.
Коледна питка:
Какво са коледните празници без домашно приготвена питка за тях?!
За тази питка ще са ви необходими следните продукти:
-един килограм брашно.
-една чаена лъжица сол, сода и захар.
-300 милилитра вода.
Начин на приготвяне:
Брашното и содата се смесват и се пресяват в отделен съд, след което в средата се прави кладенче в което се изсипват солта и захарта с постепенно прибавяне на водата докато се получи тесто. Трябва тестото да се остави да вташе около половин час. След като вече тестото е втасало се премесва втори път,оформя се като питка и се намазва с жълтък. Пече се в добре загрята фурна до получаването на златиста коричка.
Сух таратор:
Вместо да правите различни видове салати, може да си приготвите невероятен сух таратор!
За приготвянето на това предиястие ще са ви нужни:
-1 бурканче изцедено кисело мляко или 2 бурканчета кисело мляко.
-1 брой краставица.
-3 скилидки чесън.
-няколко стръкчета копър.
-орехови ядки.
-олио и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Ако използваме кисело мляко вместо изцеденото мляко ще трябва да го оставите да се изцеди от течността, за да остане само гъстото. След това краставицата, копъра, чесъна и орехите се нарязват на ситно и се добавят към вече изцеденото мляко. Към всичко това се добавят олиото и солта на вкус.
Пълнена гъска:
Гъшото месо е едно от най-вкусните и крехки меса. Много подходящо за всякакви празници!
За приготвянето са нужни следните продукти:
-1 замръзена гъска.
-400 грама гъби.
-2 глави лук и 2 скилидки чесън.
-1 кафеена чаша с ориз.
-черен и червен пипер, босилек, риган и сол.
-олио за задушаването на плънката.
Начин на приготвяне:
Гъската трябва да се обезкости много добре преди да се е размръзила без да се нарушава нейната цялост. След това се приготвя плънката, като се задушават ситно нарязаните гъби, чесън, лук и ориза с подправките.
Гъската се осолява отвътре, пълни се с вече готовата плънка, зашива се отвсякъде и се слага да се пече в тава намазана с олио и се добавя вода. Пече се докато хване лека коричка, след което се слага фолиото и се пече още 2 часа на 100-150 градуса.
Коледни сладки:
Ето че стигнахме и до десерта…
За приготвянето са нужни:
-3 или 4 яйца.
-3с.л мед.
-по 1ч.ч олио и захар.
-по 1 кафеена лъжичка сода бикарбонат и канела.
-брашно, колкото поеме.
Начин на приготвяне:
Захарта, медът, олиото и яйцата се забъркват заедно, докато захарта се разтопи. След като се разтопи захарта добавяме предварително смесените сода, канела и брашно. Пекат се в предварително загрята фурна, след което може да се украсят както вие искате.
Топло червено вино:
Една невероятна напитка за студеното време!
Необходими продуки:
-1 литър червено вино.
-1 портокал и 1 лимон.
-няколко пръчки канела и анасон.
-захар около 100-150 грама.
Начин на приготвяне:
Виното се изсипва в тенджера. Към него се прибавят едро нарязаните портокал и лимон, подправките и захарта. Вари се докато парчетата плодове омекнат. Сервира се със канелени сладки.