Вижте кога минималната пенсия в България ще е 1000 лева

Вижте само в сайта на Горда България, кога се очаква минималната пенсията у нас да достигне 1000 лева и защо досега това не се е случило?!

Какво искат хората у нас?

Всички пенсионери у нас се надяват техните пенсии да скочат нагоре, за да могат да живеят нормално в страната, която те са създали със своите ръце и ум. Но не само вече пенсиониралите се искат пенсията да скочи, ами и тези, които им предстои пенсиониране са загрижени за тяхната пенсия и искат тя да бъде висока.

Добавките спрямо цените и заплатите:

Всяка година по Коледа и Великден се дават добавки към пенсиите, които са доста нищожни спрямо цените по празниците и не само по празниците. Минималната заплата постоянно се покачва, дори и през 2020 година тя ще стане 610 лева, а пенсиите КОГА? Цената на храните, лекарствата, горивото, дървата, тока и водата дори скачат с много, но пенсиите остават все същите за жалост на хората възползващи се от тях.

Какво трябва да се случи?

За да бъде стабилизирана пенсионната икономика трябва възрастта за пенсиониране да се вдига всяка година с по няколко месеца, но така по груби сметки през 2060 година броят на пенсионерите ще намалее, но като дял от общото население те ще се увеличават, докато хората в трудоспособна възраст ще намаляват.

Експерти обръщат специално внимание на разликата между реалния размер на осигурителните вноски и нужният размер, за да бъде балансирана пенсионната система. По разчети на НОИ от 2013 година, през следващата 2020 година пенсията трябвало да бъде 368 лв. Но уви това май е невъзможно да се случи поради високите дългове на пенсионния фонд. 

Кога пенсията ще достигне 1000 лв?


Годишно пенсиите растат с 6%, като по прости сметки това са плюс 15 лева годишно, което е доста срамно и подигравателно към нашите баби, прабаби, дядовци и прадядовци, които навремето са влагали всичко, което имат в държавата с очакване то да им се върне когато те остареят. С тези 6% на година и минимална пенсия от 250 лева през 2019 година, пенсиите ще стигнат заветните 1000 лева чак през далечната 2050-та година, което е много жалко за страна като нашата. 
Какво трябва да се направи за по-нормален живот се питаме всички, но явно никой от нас не е намерил правилният отговор на този така сложен и нерешим въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.