Обезщетение при пътно транспортно произшествие-Актуализирана

През последните години по направени статистики се смята, че България е държавата в Европа, която има най-голяма концентрация на пътни транспортни произшествия на една глава от населението. Това е доста плашеща статистика, нали?

В тази статия, днес ще се опитаме да Ви запознаем с основните неща и права, които трябва да знаете, ако пострадате в катастрофа на пътя. Трябва да бъдете наясно с това какво обезщетение трябва да получите и от кого трябва да си го получите след катастрофата.

Кой има право на получаване на обезщетение при ПТП?

Право на получаване на обезщетение при пътно транспортно произшествие имат лицата, които са временно или трайно увредени. Такива лица може да са пешеходците, колоездачите, пасажерите и всички други участници в движението, като изключим виновният за възникването на пътното транспортно произшествие.

Какво може да подлежи на обезщетение?

Имуществените и не-имуществените вреди, които са пряка или непосредствена последица от пътното произшествие подлежат на пълно обезщетяване.
Към не-имуществените вреди спадат негативните последици от ПТП-то като болежки, страдания, които са понесени от причинени травми, а към имуществените вреди спадат всички разходи. Под разходи имаме в предвид тези за престой в болницата, за закупуването на лекарства, рехабилитации, ремонт по автомобила, който е бил пострадал и други.

Кой дължи обезщетения на пострадалите?

Попринцип всяко едно лице, което е пострадало при ПТП трябва да бъде обезщетено за нанесените му вреди от противоправното поведение на виновният. На първо пострадалите при пътно транспортно произшествие имат пълното право да получат обезщетение от делинквента или от виновният водач на автомобила предизвикал ПТП-то.

ВАЖНО:

Много е важно при процеса на обезщетяване вредите да са причинени от самото събитие (ПТП), като например травмите да са получени при катастрофа, както и самите негативни последици да са в резултат от именно получените травми. Не трябва травмите и вредите да са в следствие от стари заболявания или в следствие на използването на неправилни медикаменти.

В над 90% от случаите пострадалите се насочват единствено към застрахователите по задължение, а именно тези от “гражданска отговорност”. Причината за това решение е почти пълната платежоспособност на застрахователното дружество.

Застрахователят по задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите покрива отговорността на застрахования за причинените на трети лица, в това число пешеходци, велосипедисти и други участници в движението по пътищата, вреди вследствие на притежаването или използването на моторно превозно средство по време на движение или престой.

Кого да потърсим за помощ ако сме пострадали при птп?

Има много варианти за завеждане на дело за обезщетение. Но едно е сигурно трябва добре да проучите какви са вашите права и задължения преди това. Добре е да се насочите към асоциация за помощ при птп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.