Рискови фактори за рак на белия дроб

Някои от рисковите фактори, които предразполагат към рак на белия дроб включват историята на вашето семейство, излагането ви на азбест, вашата диета и видовете замърсен въздух. Освен тези, има и други ключови подробности, които е добре човек да знае. За щастие, се провеждат специални кампании, които имат за цел да информират хората подробно по подобни важни въпроси. Една такава кампания в момента се организира от Българско онкологично научно дружество, Българско научно дружество по имуноонкология, Българска асоциация по медицинска онкология, Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и фармацевтичната компания AstraZeneca. Повече за нея, може да научите тук – Информационна кампания „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“.

Пушенето на цигари

В момента тютюнопушенето е водещата причина за смърт от рак в световен мащаб. Той е причина и за повече смъртни случаи, отколкото ракът на дебелото черво и ракът на гърдата взети заедно. Пушенето може да увреди ДНК в белодробните клетки и да промени имунната система. Може също да причини хронично възпаление, което насърчава рака.

Няколко проучвания показват, че тютюнопушенето увеличава риска от рак на белия дроб. А ново проучване се опитва да разбере каква е връзката.

Едното от тях включва 1680 участници на средна възраст 46,3 години. Повечето от тях са женени, имаха висше образование и имат някакво здравно осигуряване. Средно на ден, участниците отчитат по 16,5 изпушени цигари.

Замърсяване на въздуха

Няколко фактора са свързани с рака на белия дроб, включително тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. Някои от тези фактори могат да се променят, докато други не.

Познато е , че продължителното излагане на мръсен въздух е свързано с повишен риск от рак на белия дроб. Този риск нараства с увеличаване на концентрациите на PM2.5.

Замърсяването на въздуха се причинява от изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на тези горива произвежда серен оксид и фини частици. Тези частици преминават дълбоко в белите дробове и се свързват с повишени респираторни заболявания.

Фините прахови частици (PM) са най-опасната част от замърсяването на въздуха. Това включва емисии от промишлени центрове и моторни превозни средства. В допълнение към рака на белия дроб, фините прахови частици могат също да допринесат за сърдечно-съдови заболявания и астма. Може да разгледате допълнително полезни материали за пациенти с белодробни заболявания.

Излагане на азбест

Професионалното излагане на азбест е свързано с редица здравословни проблеми. Някои от тези проблеми включват рак на белия дроб, плеврални плаки и азбестоза.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира азбеста като канцерогенен за хората. Той също така изчислява, че излагането на азбест е отговорно за 4% от случаите на рак на белия дроб. Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA) е определила допустима граница на експозиция от 0,1 влакна на кубичен сантиметър въздух.

Има някои доказателства, че излагането на азбест може да увеличи риска от рак на белия дроб, плеврални плаки и мезотелиом. Тези състояния са редки видове рак, които се появяват в лигавицата на белите дробове. Те обикновено отнемат няколко десетилетия, за да се развият и може да не бъдат забелязани до години след излагането.

B-каротин

Първоначално се смяташе, че b-каротинът намалява риска от рак на белия дроб. Въпреки това, няколко големи, рандомизирани контролирани проучвания (RCT) са установили, че той няма защитен ефект върху рака на белия дроб.

Две RCTs, проучването за превенция с a-токоферол, b-каротин (ATBC) и проучването на лекарското здраве (PHS), устаняват, че b-каротинът не е свързан с намаляване на рака на белия дроб. Проучването на ATBC съобщава за статистически значимо увеличение на заболеваемостта след 18 месеца интервенция. Проучването на лекарите не открива значителна разлика в честотата на заболяването между пушачи и непушачи, които приемат добавки с b-каротин.

В проучването на PHS бета-каротинът не е важен рисков фактор за рак на белия дроб, въпреки че диетичният прием на бета-каротин е свързан с намаляване на риска от рак на хранопровода.

Семейна история

Наличието на фамилна анамнеза за рак на белия дроб увеличава риска от рак на белия дроб при пушачи и непушачи. Фамилната история също оказва влияние. Връзката между семейната история и възприемането на риска обаче не е добре разбрана.

Изследователи са установили, че хората с фамилна анамнеза , са с по-висок, отколкото други хора. Тази връзка е най-силна сред братя и сестри. Въпреки това може да се различава и в зависимост от вида на рака.

Проучванията показват, че генетичните фактори играят роля. В допълнение, факторите на околната среда също увеличават риска от рак на белия дроб. Тези фактори включват прахови частици, свързани със замърсяването на въздуха, тютюнопушене, радон и изпарения от олио за готвене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.