Как да подготвим автомобила си за пролетта?

Когато зимата е към края идва и времето за подготвяне на автомобила за настъпващия пролетен сезон. На първо място трябва да смените зимните гуми с летните. Но не зхвърляйте вашите зимни гуми, а ги почистете старателно и ги оставете на сигурно място в гаража, а ако не Ви се занимава с тези неща прости ги занесете на “хотел за гуми”, където ще се погрижат за тях. Много е важно гумите да се изчистят добре, защото зимата сте карали в луга и сол, които причиняват корозия на джантите.

Самостоятелно действане

Ако все пак разчитате повече на себе си и искате да ги почистите сами в никакъв случай не използвайте телена четка и абразивни материали, които да наранят повърхността и цялостта на джантата. Махнете внимателно камъчетата от грайфера на гумите и използвайте вакса за гумите, с която да ги предпазите от стареене. Приберете ги, като не ги оставяйте в изправено положение!

Цялостно измиване на колата

Идва ред и на цялостното измиване на колата Ви. Недейте да пропускате нито едно място, където може да е останала сол и луга, защото както вече казахме- те вредят на всякаква метална повърхност по вашата кола. За да предпазите купето си от корозия трябва да наблегнете на зоните, където се събира най-много мръсотия- под калниците, радиатора и около пантите. Гумените уплътнения също трябва да се измият добре.

измиване на колата

Пастиране

На следващо място идва пастирането. То цели да опази покритието на автомобила, което често има захабен и застарял вид. За тази процедура има специални препарати, които също така помагат и за предпазване от слънчевите лъчи.

пастиране на колата

Почистване отвътре

Нека пристъпим и към вътрешността на колата. Стелките са най-уязвимото място за мръсотия. Затова те се измиват задължително и купето се оставя с отворени врати, за да се проветри от влагата. Прозорците се измиват старателно със препарат пожелание. За кожената тапицерия използвайте специален препарат или просто влажна кърпичка.

Ако не Ви се занимава да водите колата си на автомивка, за да я изчистят отвътре, то може да и ударите една прахосмукачка в купето и багажника. Волана, скоростния лост и ръчната спирачка ги минете с мокра кърпа и изчакайте докато изсъхнат, защото не трябва да се хлъзгат.

вътрешно почистване

Почистване от налепи и мръсотии

С настъпването на пролетта започват и насекомите, които непрекъснато се лепят по купето и стъклата на колата. След дългите пътувания е желателно да почистите колата си отвън, а преди тях трябва да смените зимната течност със лятна, защото зимната не отмива налепите от насекоми. (прочетете нашата статия за видовете течност за чистачки).

почисване на следи от насекоми

Набези от птиците

Въпрос на хигиена са и набезите от птичките, които са си избрали вашата кола да им бъде тоалетна. Макар че процедурата е доста неприятна трябва да се почистят изпражненията преди да засъхнат.

Дърветата също цапат

Дърветата също могат да навредят на колата Ви- със смолата или други вещества. Ако е възможно не паркирайте близо до дървета или ако видите смола по колата… чистете бързо, защото после става сложно.

Електрониката Ви е повредена и има нужда от поправка? Потърсете фирма за компютърна диагностика на място в София.

Ако сте решили да замените стария си автомобил с нов, то вие може да потърсите помощ от специализирана фирма за оглед на кола на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.