Стъпки и съвети за покупка на жилище в София

Всичко около закупуването на ново жилище започва с нуждата от такава покупка. Първоначално се претеглят положителните и отрицателните страни на това да притежавате собствено жилище. Когато мине вълнението от това, че ще купувате ново жилище е време да действате по въпроса с търсенето.

Какво трябва да знаете като цяло

Покупката на жилище е стъпка, която трябва да бъде много добре обмислена и преценена. В началото предстоят общите проучвания на пазара както и търсенето на съвети от ваши приятели и близки, които вече са си закупили свое собствено жилище. След тези проучвания идват и по-обстойните- колко голяма площ да е вашето жилище, в коя част на града да бъде разположено и какви сгради да бъдат разположени в близост до него. При по-голям бюджет, вие ще може да задоволите всички тези искания.

План, който да Ви помогне

След като вече имате отговори на тези поставени въпроси, вие имате цялостен план с три опорни точки за закупуването на вашето жилище- локацията, големината на площта и цената. Ако нямате тези три опорни точки, вашето търсене със сигурност няма да върви гладко и лесно. Ще трябва да си набелязвате конкретни жилища, които отговарят на вашите изисквания, като не трябва да правите компромиси, за които може да съжалявате в по-късен етап. След намирането на отговори по опорните точки, вие ще имате най-обща представа за вашето жилище.

Финансиране

След основната част на тъсенето ще дойде и въпросът- откъде да намеря финансиране за покупката на жилището. Тук трябва да подходите доста внимателно, защото при евентуално вземане на кредит, той ще се връща във времето, без значение от моментното парично състояние. Направете си сметка колко пари може да отделяте на месец за изплащането на кредит. След това вече може да отидете в избрана от вас банка, за да научите пълните условия за теглене на кредит.

Евентуално вземане на кредит

Когато теглите кредит винаги има два основни компонента- желана от вас сума и максимална сума, която банката може да Ви отпусне. В повечето случаи банката не отпуска желаната сума от заемателя. Това е така, защото сумата, коята вие искате зависи от процента на финансиране. Този процент се определя като съотношение между размера на кредитната сума и стойността на жилището, което ще предложите като обезпечение. Затова сумата на кредита трябва да е добре съобразена със евентуално закупения имот/жилище.

Ако вие решите първо да потърсите жилище за закупуване, а след това да се интересувате от кредит, значение ще имат два много важни компонента, които могат да повлияят върху размера на кредита:

Етап на строежа (старо или ново строителство)

Тук има два варианта- от груб строеж на имот до акт 16. В повечето случаи банките правят разлика между двата вида строителство. Когато строителството е ново банките отдават значение на етапа, до който е достигнал имота и от това може да зависи финансирането като цяло.

Типа строителство

То също има отношение при формирането на процента финансиране. Банките финансират с по-малки суми закупуването на панелни жилища.

Какво следва след всичко?

Когато сте намерили откъде да бъдете финансирани, то следва да започне търсенето на желаното от вас жилище, което отговаря на както на вашите изисквания, така и на изискванията на банката, която поставя повечето условия към вас и новото жилище.

Дано с тази статия сме Ви помогнали поне малко с първите стъпки, които вие трябва да направите, за да закупите ново жилище, което да Ви харесва.

Ако пък имате имоти или апартаменти, които са за продаване, то вие може да се обърнете към фирма за изкупуване на имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.