Видове автомобилни купета

В зависимост от формата, размера и това какви възможности има колата, ние можем да разграничим следните типове автомобили, които се предлагат в цял свят.

Седан (Sedan)

Седан (Sedan)

Този автомобил е с триобемна конфигурация. Това ще рече, че двигателя, пътниците и товарите са разположени на три различни места (различни отделения). Товарното отделение най-често се намира в задната част на колата, като има има изключения при автомобили със задно разположен двигател. По правило седанът е с четири врати, като има много редки изключения на седан с две врати и повече от четири седалки. Покривът не е скосен към задното стъкло и е твърд. Седан са се наричали коли, които са напълно затворени.

Хечбек (Hatchback)

Хечбек (Hatchback)

Този вид автомобил пък е с двуобемна каросерия, която включва пътници и товари. Чрез задната трета или пета врата има достъпност до товарите, а една от хубавите функции на автомобила са сгъваемите задни седалки. Така може да имате повече място за вашият багаж и да имате по-голяма достъпност до него. Хечбек автомобилите са се появили през 30те години на 20ти век. Сега този вид купе се използва за автомобили от средния клас.

Лифтбек (Liftback)

Лифтбек (Liftback)

Това е разновидност на Хечбека, която също е двуобемна с отделения за пътниците и товарите, като чрез трета или пета врата има достъпност до товарите. Ако сравним Лифтбека с Хечбека, то ще видим, че задната част на Лифтбека е по-наклонена и по-дълга. Формата на каросерията напомня на седана. Наименованието Лифтбек не се използва в повечето страни, там е познато като Хечбек автомобил.

Комби (Station Wagon)

Комби (Station Wagon)

Комбито е подобно на седана, само че е с удължен твърд покрив. Обема за пътниците и товара отново е споделен помежду си, като товарите са достъпни чрез трета или пета, задно разположена врата.
Споделянето между пътници е с цел гъвкавост на интериора според нуждите на пътниците. Различните производители определят по различен начин наименованията на комбитата: Estate, Avant, Touring, Break, Kombi, Variant, Sports Tourer.
Разликата между комбито и хечбека е в подредбата и обема на местата за пътници. Хечбека има от два до пет места, които са разположени в два реда, а комбито разполага с до 7 места, разположени в до 3 реда седалки.

Ако се нуждаете от помощ при закупуването на автомобил, то вие може да се обърнете към специализирана фирма за продажба на коли.

Ако имате проблем с електрониката или пък сте я намокрили неволно, то вие може да потърсите помощ от фирма за компютърна диагностика.

Дано сме били полезни с тази статия. Чрез тази стая може да изберете своя вид кола според изискванията Ви. Очаквайте и втора статия от тази поредица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.