Висок или нисък клиренс да изберем

Клиренсът- това е действителното разстояние от долната част на колата до самата повърхност на пътя. За шофьорите, клиренсът (наричан още “пътен просвет”) представлява един вид индикатор, чрез който шофьорите могат дапреминат през препядствие без да има отрицателни последици за дъното на колата и някои от важните елементи. Но за да получите най-ниската точка на колата си, не винаги е лесно, защото при едни модели най-ниската точка се намира на едно място, а при други- на друго място.
Сега ще Ви разкажем накратко за основните базови точки.

Преден мост

Най-често долната част на колата се явява ръбът на предната броня. Евентуална повреда на цялостта на този елемент е най-малкото, което може да ви се случи при удар в по-високо препядствие.

Картер

Много по-сериозно може да стане положението, ако при удар по дъното вие пробиете картера за маслото. По този начин може да се повреди коляновия вал или други компоненти на двигателя.

Заден мост

Повреда в тази зона на колата също може да бъде много неприятна. Автомобилите със задвижване 4Х4 имат много важни детайли в задната част- резервоарът за гориво, изпускателната система и други. Когато клиренсът при тези автомобили е по-нисък, те стават уязвими на по-голяма площ и така важните детайли са изложени на опасност. Колите с предно задвижване най-често имат еднаква височина на предната и задната част.

Правилно индентифициране на клиренса

Тук е много важно да знаете уязвимите места на автомобила Ви или ако не ги знаете- да ги разучите подробно. Може да пресметнетнете сами, като изкарате автомобила си наравно или на платформа. Най-важното е да се уверите, че налягането в гумите е еднакво и в нормални граници, за да няма допълнително натоварване върху тялото на колата.

Стандартните стойности за клиренса

За градски автомобил е добре той да бъде от 14 до 20 сантиметра. За спортни автомобили е препоръчително 17-25 сантиметра. Ако пък имате кросоувър автомобил, той трябва да разполага с клиренс над 20 сантиметра.

Клиренсът и особеностите при шофирането

Почти всеки шофьор не обръща внимание на клиренса. Ако обърнат внимание, то това ще бъде, след като вече са се срещнали с пътния, легнал полицай. Когато се кара по пътища като нашите е добре да обръщаме по-голямо внимание, защото автомобилите ни са много уязвими.

Проходимост

Колкото по-висок е клиренса, толкова по-добра проходимост има автомобила Ви. Преодоляването на дупки, бордюри и ями става по-лесно и без излишни последствия. Основният недостатък тук е намаляването на аеродинамиката и оттам скоростта.

Висок клиренс- по-добра проходимост

Управляемост

Колкото клиренса е по-малък, толкова по-лесно се управлява автомобила, а и се подобряват аеродинамичните показатели. Ето защо спортните автомобили имат много нисък клиренс. Това е така, защото те развиват големи скорости. Наличието на по-голям клиренс води до притреперване на автомобила, което води до губене на контрол над автомобила.

Устойчивост

Големият клиренс между дъното на колата и пътя намалява сцеплението на гумите, което може да доведе до преобръщане на колата при пътуване в по-висока скорост.

Надяваме се да сме Ви помогнали с личния избор за висок или нисък клиренс!

Ако сте намокрили електрониката на джипа или автомобила си и чека е светнал може да потърсите фирма за компютърна диагностика на място в гр. София.

Решили сте да смените стария автомобил и се нуждаете от доверен сервиз за технически преглед преди покупка обърнете се към специализирана фирма за оглед на кола на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.