Най-старите дървета в България

В тази статия ще прочетете за накои от най-старите дървета у нас. Тези дървета са минали през какво ли не, но някои не са оцелели до днес.

Летния дъб до село Гранит

летен дъб село гранит

Най-старото дърво в България се намира на два километра от старозагорското село Гранит. Това дърво държи и рекорда за най-старото широколистно дърво в Европа.
Посредством различни методи е научно установено, че възрастта на дървото е 1673 години, като дъбът е бил засаден още през 345 година сл.Хр. Височината на дървото е 23.40 метра, а обиколката му е цели 7.5 метра. От цялото дърво е останал един единствен жив клон, който и до днешни дни дава жължди. Изсъхването се дължи на това, че корените не достигат подпочвените води, въпреки че те са дълги колкото височината на дървото.
От много години се опитват хора да го върнат към живот, но без успех. Въпреки това местните се надяват, че дървото отново ще се раззелени както преди.

летен дъб село гранит

Байкушевата мура

Когато се заговори за най-старото дърво в България, много хора ще Ви кажат, че това е Байкушевата мура. Да, това е най-старото иглолистно дърво в България, но не и най-старото дърво изобщо.
Възрастта на дървото е установена- 1300 годишно. Намира се във великолепната Пирин планина. Високо е 26 метра и е широко цели 7.8 метра. Черна мура- това е вида на дървото, което се среща само в районите на Южна Италия и на нашия Балкански полуостров. Байкушевата мура е открита чак през 19 век от учения и лесовъд Костадин Байкушев, на който е кръстено и дървото.

Байкушевата мура
информация за Байкушевата мура

Старият Бряст в Сливен

Този бряст е един от най-значимите символи на град Сливен. Той се намира в централната част на града. Бряста също така и допълва челната тройка за най-старите дървета у нас със своята възраст от около 1100 години. Дървото е от вида Полски Бряст и е един от малкото, които са останали от нашата Велика българска гора, която през миналото е заемала земите от Черно море до Родопите. Πpeз 2014г. дървото пeчeли ĸoнĸypca зa „Eвpoпeйcĸo дъpвo нa гoдинaтa“, a cpeд cтpaнитe yчacтници ca били oщe: Фpaнция, Иpлaндия, Шoтлaндия, Итaлия и дpуги страни.

Старият Бряст в Сливен
Старият Бряст в Сливен

Кръстатият дъб

До преди няколко години и кръстатият дъб се е нареждал при най-старите дървета в България със своите 1000 години, 17 метра височина и 4.8 метра ширина на ствола. Той се е в Плана планина (Западна България). Докато е съществувал, много иманяри са копаели постоянно в основата му, и едната страна била обгоряла, а другата с хралупа в дънера. Преди години обаче, една зимна буря погубила окончателно дървото.

Кръстатият дъб
Кръстатият дъб- разрушен и загубен завинаги

Ако сте заинтересовани от дърветата, вие може да отидете и да ги видите или само местата където са разстяли те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.