Видове зимни гуми

Зимите в България може да са с различен характер. Имало е години, в които снегът се е трупал с дни, но в последните години се наплюдават тенденции с бързото наваляване и след това се разкишква снегът и придвижването се затруднява. Вижте за няколко вида гуми, които може да използвате през зимата според това каква е тя:

Високопроходима зимна гума

Ако рисунъка на протектора е съставен от отделни елементи и е във формата на ромб или квадрат, а грайфера достига дълбочина 9-10 мм и между елементите има голямо разстояние, то става въпрос за гума, която е предназначена за дълбок сняг и преспи. Този вид гуми може да Ви удиви по всякакви начини- на непочистени улици или гористи местности, но ако ги използвате на сух асфалт те са много шумни, увеличават разхода на гориво и спирачната им ефективност е доста ниска. Тези гуми също така държат и на киша, но не разчитайте на тях, ако карате с високи скорости, защото не е безопастно.
Тези гуми са подходящи за българките условия, тъй като почистените пътища у нас са доста срещана рядкост.

Високопроходима гума, но по европейски стандарти

Тъй като европейският пазар е доста развит, много от производителите на гуми произвеждат зимни гуми, които са със спортна шарка и по-малка дълбичина на грайфера (6-7 мм) за по-добра устойчивост на пътя. Тези модели гуми са с изразена посока на движение. Те се произвеждат за каране по добре почистени пътища (каквито са в Европа), като кишата, заледяването и снега са пречка за тях. Тайната в производството им е използването на зимен каучук, поради което те имат нужната еластичност и добро сцепление на пътя. Ако паркирате на непочистен паркинг с тези гуми и сте с автоматична скоростна кутия, то вие ще си набавите доста “добри преживявания”.

Класически зимни гуми

За този вид гуми може да се каже, че са “по средата”. Дълбочината на грайфера им е 7-8 мм, а разстоянието между елементите на грайфера не е голямо като при високопроходимите гуми. Моделите при тези гуми може да са с определна насоченост, но може и да нямат определна насоченост. Класическите гуми за силата могат да бъдат наречени “универсални”, тъй като стават за каране в спокойно, безопасно време, в почти всякакви условия, но не с екстремни скорости, в дълбоки снегове или заледени участъци. Тези гуми са един от най-евтиния вариант за зимния период и ако ги пазите добре и шофирате разумно, то те ще издържат дълго време.

Асиметрични зимни гуми

Те са сравнително нови на пазара, като смисъла им е двоен- външната част е с класически характеристики и имат добро сцепление с асфалта, а вътршната част е с качества за високопроходимост и по-голямо сцепление при дълбок сняг. Не може да се определи коя част на гумата върши повече работа, но това обикновено ще зависи от времето навън. Асиметричните гуми са с по-добри характеристики от класическите гуми. Цената им е по-висока, но това е поради факта, че са нововъведение на пазара. Вие може да прецените дали е по-добре да дадете по-малко пари за кратко време или повечко пари, но да знаете, че асиметричните Ви гуми ще издържат доста.

Ако сте в процес на закупуване и избор на кола може да се обърнете към професионалните услуги на фирма за оглед и проверка преди покупка на кола.

Чудите се какво да правите старата и ненужна кола? Не се чудете, а потърсете фирма за изкупуване на коли, а именно izkupuvam.com .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.