Фактори, които влияят на цената на жилището

Имотът, който сте пуснали за продажба ще има най-голям интерес към него през първите две седмици от първоначалното му обявяване. Ако цената, която сте обявили на имота е разумна, то потенциалните купувачи ще скочат поне два или три пъти, отколкото ако цената е доста завишена сравнение с качеството на имота- тако той ще остане извън “играта”.

Правилно определената цена е тази цена, която удовлетворява вашите искания, но също така е съобразена и с пазарните условия. При правилно определена цена, вашият имот ще се продаде в срокове, които са желани от вас самите.

Как правилно да определим цената на имота?

В повечето случаи продавачите грешат с това, че определят цената на имота въз основа на сантиментална привързаност към него, въз основа на това, колко пари са вложили в него и на трето място въз основа на това колко пари им трябват за евентуална нова покупка или за постигането на някакви цели. Имотния пазар е прозрачен към тези неща. Много оферти се борят за вниманието на малък кръг купувачи, които търсят имот. Купувачите от своя страна са много добре запознати и информирани за цените и затова рядко биха купили имот, който е със завишена цена на продажба.

Ето и някои от главните фактори, които могат да повлияят на цената на имота при продажбата му:

Местоположението му (квартал/град)

Този фактор има най-голямо значение при определянето на цената. Тук се отдават от 60 до 80% от цената на имота и затова може да потърсите и прочетете статистики за средни цени на имоти в даден квартал или град. Към местоположението се добавят и останалите характеристики на имота и така се оформя цената, която ще е добра и конкурентна.

Тук влияние има това кварталът да бъде реномиран и с по-малко престъпност. Това ще означава, че цената ще е по-висока спрямо някои други квартали. Ако в квартала има много паркове, градинки, магазини и темподобни места, то те също ще влияят на цената в положителна посока.

Типа на строителството

Строителството също играе голяма роля при определянето на цената на имота или жилището! Тухленото строителство е най-предпочитано, което ще рече, че апартаментите в тухлени блокове са с по-високи цени.

Строителството и конструкциите тип ЕПК и ПК също не отстъпват. Това са сгради от старото строителство, които са доста здрави и поради това са надеждни. Въпреки това цените на този тип строителство са по-ниски от тези на тухленото.
Най-ниските цени са за панелените блокове. Това е така заради напредването на срока им за експлоатация. Санирането на този тип блокове повишава здравината, но за сметка на това и цената расте нагоре.

Етажност

Почти винаги първите и последните етажи не са от най-предпочитаните, въпреки че имат своите предимства- лесен достъп, прекрасни гледки и други. При партерите и първите етажи има опасност свързана със сигурността, а при последните етажи имо опасност от протичане на покрива. Ето затова първите и последните етажи са с по-ниски цени от останалите етажи в даден блок. Средните етажи са по-предпочитани по ред причини, които ще носят сигурност и уют през годините, които ще прекарате там.

Ако се нуждаете от помощ при продажбата на имот или апартамент, то вие може да се обърнете към фирма за изкупуване на апартаменти, която ще Ви предложи добри цени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.