Какви доходи можем да вземем от наеми на имоти

В тази статия ще ви покажем какви доходи може да си докарвате, ако пуснете недвижим имот под наем. Също така ще Ви покажем как да повишите доходността от тях. Предимствата и недостатъцити също ще Ви бъдат показани за всяко жилище.

Жилищни имоти

Към момента София е на второ място по доходност от наем на жилища с 5%. На първото място е Пловдив с 6%, а след София се нареждат морските градове Варна (4%) и Бургас (5%). Рентабилността при тези инвестиции рядко надвишава 5%.

Предимстава тук са, че отдаването под наем става лесно. Дори офертите за наем на такъв вид имот да се увеличават на пазара, то има начини чрез, които да повишите търсенето към вашия жилищен имот- сваляне на цената на наема и гъвкава политика относно условията за наем.
Другото предимство е по-богатия избор при покупка на жилище, което да отдавате под наем.

Жилищни имоти

Недостатъците се изразяват в това, че процентът на рентабилност почти винаги е до 5%. Ако жилището да е на добра локация и с хубави паркове в близост, то това вдига цена и заедно с това търсенето може да намалее, защото повечето хора търсят жилища под наем на по-достъпни цени.
Друг недостатък е това, че собственикът на жилището е винаги ангажиран с това да следи за нуждата от ремонт. Така при всеки проблем наемателите може да го потърсят.
Най-съществената заплаха от такъв тип онвестиция е да Ви се падне наемател, който се бави с плащанията или изобщо не плаща.

Търговски помещения

Тук Пловдив отново е на първо място по доходност с цели 10%. Следван е от Бургас (9%), Варна (8%) и София на последно място със само 7%.

Минималната доходност тук е от 5%, като с анализи и известен опит, вие може да си донесете над 8% доходност.
Търговските помещения са най-тясно свързани със състоянието на икономиката в страната. Малкото наличие на този тип помещение може да доведе до много лесното отдаване на пазара и дори да си докарате хубава и прилична доходност.

Търговски помещения

Предимствата са, че доходността от този тип наем е най-голяма от всички наеми на недвижими имоти. Другото предимство е това, че можете лесно и бързо да възстановите държанието на имота в случай на недобросъвестен наемател.

Най-основният недостатък тук е, че търговско помещение се отдава много по-трудно от жилище. Това е така, защото при този наем се търси човек, който е готов да стартира нов бизнес, който да му носи средства както за прехрана, така и за плащането на наема.

Офиси

И отново Пловдив е на първо място по доходност със своите 7%. След нея се нареждат София (6%), Бургас (6%) и Варна (5%). Офисите, които се отдават под наем имат средна възвръщаемост от 6%.
Офис площите са също толко свързани с икономическите аспекти както и жилищните имоти.

Предимствата са:
Добра доходност без пряка връзка между рентабилност и местоположение.
Лесно и бързо възстановяване на държанието на имота при недобронамерен наемател.
Добър избор на оферта, когато търсим да закупим такъв вид имот за отдаване под наем.

Офиси

Търсенето на такъв вид наем е свързано с това как се развива икономиката на страната и това е главния недостатък. Също така собствениците на офиса могат да бъдат ангажирани с поддръжката на имота, което също е един недостатък.

Ако се нуждаете от помощ при продажбата на ваш имот, то вие може да потърсите професионална помощ от фирма за изкупуване на имоти, която ще Ви предложи най-добрата и удовлетворяваща цена.

Дано статията е била полезна за хората, които са започнали търсенето на имот, в който ще инвестират, за да го отдадат под наем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.