Нужни документи за узаконяването на стара къща

В голяма част от селата в България има стари постройки, които дори да са имали документи за собственост , то те може би отдавна са изгубени. Това създава доста неудобства на техните притежатели, които искат да ги узаконят. Също така не могат да се правят пристройки, други ремонти, преустройства или продажбата на къщата, защото липсват документите за собственост върху нея.

Законът обаче дава и втори шанс на собствениците без документи за собственост върху дадена къща да сдобият с нотариален акт за нея. За тази цел е необходимо да се набавят някои документи и да се мине стъпка по стъпка определена процедура при нотариус.

Удостоверение за наследници

Такъв документ ще Ви трябва, ако собственикът на къщата е вече починал и вие искате да я узаконите като наследник. Удостоверението за наследници се издава от служба ГРАО при Общината.

Удостоверение за данъчна оценка

На второ място вие трябва да проверите дали имотът Ви е данъчно деклариран (това ще рече, дали за него се заплаща местен данък в Общината). Ако имотът Ви не е деклариран, то вие на първо място ще трябва да подадете молба за неговото деклариране в отдел “Местни данъци и такси”, който се намира в Общината. Имотът ще бъде оценен и ще му бъдат начислени данъчни задължения за пет години назад. Когато тези задължения бъдат изплатени, вие ще може да поискате удостоверение за данъчна оценка от същия отдел. Ако данъците на къщата са плащани, вие може директно да пристъпите към издаването на удостоверението.

Издаване на скица

На трето място трябва да проверите дали на имота Ви може да се издаде скица. Тази проверка трябва да бъде извършена в отдел “Архитектура, благоустройство и общинска собственост в Общината. При тази проверка ще се установи дали населеното място, където е имота, има регулационен или кадастрален план. Ако има такъв план в отдела, то вие може да подадете молба за издаване на скица.

Ако за имота няма регулационен или кадастрален акт, тогава трябва да се направи геодезическо заснемане. Собственикът трябва да се обърне към лицензирана фирма по тази специалност, за да бъде извършено заснемането.

Освен геодезическото заснемане е нужно да се направи и архитектурно заснемане и техническо описание на постройката. Тази дейност се извършва от строителен инжинер, който е лицензиран оценител на недвижими имоти. В този документ се конструкцията, етажността, помещенията и застроената площ на сградата.

Какво следва след всичката документация?

След като вече сте си набавили удостоверението за наследници, данъчната оценка, скица и техническото описание, то следва да посетите нотариус. На вас ще Ви бъде изготвена молба-декларация за извършването на обстоятелствена проверка. Тази молба-декларация представлява документ, който трябва да се внесе в Общината, за да се запише, че имотът Ви вече не е общинска собственост и не се дължат данъци за имота.

Копие от досега изброените документи трябва да се представят и пред Областната администрация, за да се издаде удостоверение, че имота има съставен Акт за държавна собственост. Ако за имота има съставен акт за общинска или държавна собственост, той не може да бъде придобит по давност, тъй като съществува такава законова забрана и за него не може да бъде издаден нотариален акт!

За вашите нужди:

Ако имате имот, който е за продажба и не успявате да го продадете, то вие може да се обърнете към лицензирана и професионална фирма за изкупуване на имоти.

One thought on “Нужни документи за узаконяването на стара къща

  • май 18, 2022 в 12:04 pm
    Permalink

    Zdraveite,imam edna kushta koqto mqma nikakvi documenti i nikade nefigorira mojeli da se ozakoni s vasha pomosht.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.