Съвети за преустройство на апартамент с разрушаване на стени

Днес е много модерно панелните жилища да се преустрояват основно, като се разрушават прегради и се създават по-просторни помещения, така наречените „отворени пространства“. В това няма нищо лошо, стига преди това да се консултирате със специалисти, защото всички знаем до какви големи проблеми може да доведе изкъртването на някоя носеща конструкция.

Работете по добре обмислен план

Освен това, е хубаво да обмислите целия процес по къртене и извозване, преди още да сте започнали самия ремонт. Обикновено, дори и къртенето да премине сравнително леко, прахолякът и отломките, които остават след него са ужасяващи. Излишно е да предупреждаваме, че те могат да бъдат много опасни за здравето, затова по време на такъв един основен ремонт е желателно в апартамента да няма никой, особено пък малки деца.

И така, как да действате последователно, за добър краен резултат?

Материалът, от който са изработени стените

Да поговорим първо за материалът, от който са съградени стените, които искате да премахнете. Ако става въпрос за тухлена стена, задачата може да се окаже по-лесна, но бетонните стени са армирани с желязо и по принцип са много здрави, което при всички случаи ще изисква намесата на професионалисти.

Но какъвто и да е материалът, демонтирането на стената следва да започне в посока отгоре надолу.   В никакъв случай не започвайте от средата или отдолу, горната част на стената може просто да се срути и да нарани много хора.

Разрушавайте стените внимателно и на малки парчета

Имайте предвид и друго – не се опитвайте да откъртите твърде големи парчета от стената, например, ако е бетонна, защото ще бъде невъзможно да премине през вратата и ще се транспортира много трудно. Рушете стената на по-малки парчета  – те ще бъдат по-лесни за къртене и извозване. А за премахването на праха, останал от разрушаването на стената може да напръскате с вода, използвайки пулверизатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.