Добре ли е със зимни гуми през лятото?

Все по-голяма популярност започна да придобива тенденцията шофьорите да карат със зимните си гуми и през лятото. Целта на това начинание е спестяването на пари за закупуването на летни гуми! Дали обаче шофьорите, които правят така са наясно с минусите в безопасността си, както и с това какво причиняват на автомобила и джоба си. В тази статия ще ви покажем защо не трябва да карате със зимните си гуми и през лятото.

Бързо изхабяване на грайферите:

Като за начало ще започнем с изключително бързото износване на автомобилната гума. Грайферите на зимните гуми започва да се изхабява при температура от 7 градуса. Това от своя страна означава, че в големите жеги през летния сезон грайферите на зимните гуми се изпаряват. Ако решите да спестявате чрез карането със зимни гуми през лятото, то това изобщо не е добра идея! След като сте изхабили грайфера през лятото, то през зимата рискувате много да шофирате със същите гуми.

бързо изхабени грайфери

Голям шум при шофиране:

Когато се кара със зимни гуми през зимата, снега се разпределя равномерно между грайферите и така няма излишни шумове. Това обаче не е така, когато шофирате със зимни гуми през летните месеци. Асфалта по никакъв начин не може да навлезе между грайферите и в следствие на това се чуват излишни шумове, които не са приятни за пътуващите. За шумувете допринася и това, че зимните гуми са по твърди и с по-заоблен дизайн в сравнение с летните гуми.

По-трудно управление:

Когато се шофира с летни гуми през зимата, управлението е доста трудно, защото грайферите, които трябва да правят сцепление с леда и снега липсват. Същото е когато шофирате със зимни гуми през лятото. Според изчисления, шофирането със зимни гуми през лятото намалява точността на автомобила с около 15% в сравнение с летните гуми. Ако се движите бързо, то вие много по трудно ще реагирате на някакво препядствие, тъй като зимните гуми правят голямо сцепление с асфалта.

Завишен разход на гориво:

От жегата през лятото и от нагрятия асфалт, гумите на автомобила Ви се размекват и така движението се затруднява. Работата на двигателя също става по-тежка и в следствие на това разхода на гориво се увеличава, което от своя страна води до по-големи разходи.

висок разход на гориво

Проблеми при завоите:

Взимането на завоите през лятото със зимни е една идея по-трудно. Това е така заради протекторите на гумата, които имат много каналчета. Грайферите се огъват и не правят сигурна връзка със асфалта. Когато взимате завой може рязко колата да поднесе, като това може да се случи внезапно без да имате време за реакция.

По-голям спирачен път:

Според някои направени опити от големи компании е било установено, че при скорост от 100 км/ч, спирачният път със зимни гуми е с около 5-6 метра по-дълъг отколкото с летни гуми. Всичко това се дължи на горещият асфалт, който не позволява на гумите да имат хубаво сцепление.

спирачен път с различни видове гуми

Направете си груба сметка както от финансова гледна точка, така и от страната на безопасността дали си заслужава да карате със зимни гуми през лятото. От една страна може да спестите някакви пари, но това спестяване ще бъде за сметка на вашата, както и на околната безопасност.

За вашите нужди:

  • Ако сте закъсали на пътя поради какъвто и да е било проблем и Ви трябва помощ, то вие може а потърсите услугите на Пътна помощ София, които ще Ви подсигурят нужния превоз до адрес или до техен сервиз за поправка.
  • Ако случайно сте си харесали автомобил, който да купите и не сте сигурни за качеството му, то вие може да потърсите услугите на фирма за оглед на кола, както и на сервиз за компютърна автодиагностика в град София!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.