Кой е най-дълбокият язовир в България?

Ако при това коя е най-дългата река има някакви спорове, то за това кой е най-дълбокият, голям и пълен язовир няма различни мнения. Най-дълбокият и голям язовир на територията на нашата красива България е язовир Искър. Този язовир се намира точно до река Искър, като неговата цел е да водоснапдява град София, както и се използва за производството на много електроенергия.

Накратко за историята на язовир Искър:

На първо място целта за построяването на язовир Искър в Близост до София е било водоснапдяването на града, но по-късно инжинерите преценили, че може да послужи и за произвеждането на електроенергия.
Инжинерът, който стои за този голям и велик язовир е инж. Иван Иванов. Той работил денонощно по това творение цели 20 години, за да може София да има най-чистата и най-евтината вода.

Идеята за построяването на тази доста внушителна конструкция е била дадена още през 1919 година, когато инж. Иван Иванов е бил назначен за заместник-началник на водоснапдяването на София. Първият етап на водопровода София-Бистрица обаче е бил завършен цели 7 години по-късно през 1926 година, а вторият етап на изграждането на водопровода е започнал 1928 година и завършен 1933 година.
Цялостния строеж на язовира е траел в периода 1950-1950 година.
Година след завършването на вторият етап, инж. Иван Иванов става кмет на град София, като той е управлявал цели 10 години и 3 месеца.

 инж. Иван Иванов
Инж. Иван Иванов

Какви са размерите на язовир Искър?

Язовирът се намира на 818 метра надморска височина в район Панчарево, област София. Дълбочината на този язовир е цели 75 метра, дължина около 11 километра, ширина около 3,4 километра и заемана площ от 30 км2. Водният обем е приблизително 673 000 000 м3. Притока и оттока са към река Искър, която пък от своя страна е най-голямата река в България.

размерите на язовир Искър
Язовир Искър отвисоко

Забележителности около язовир Искър:

Като най-интерното място за посещение около язовира и възможно най-близо до София е Яхт клуба “Sail with me”, където може да практикувате или да се научите да управлявате ветроход или яхта. Добра идея за посещение на това място е и когато искате да изненадате любим за вас човек.

Яхт клуба "Sail with me"
С ветроход в язовир Искър

Ако не сте от тези, които обичат екстремното може да посетите Шишмановският манастир “Успение Богородично” в село Шишманово и да усетите духа на миналото там. На язовир Искър може да практикувате лов и риболов, което ще ви донесе много позитивни емоции с приятели. Ако вие самите имате лодка или някакъв друг плавателен съд, може да се впуснете в обиколка на язовира и да си направите невероятни снимки.

Шишмановският манастир
Шишмановският манастир “Успение Богородично”

Не пропускайте да отидете и да видите язовир Искър, както и забележителностите около него. Насладете се на макс, като опитате да се впуснете във всички възможни забавления с вашето семейство, с вашите приятели или дори сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.