Река Искър: най-дългата и красива река в България

Може би много хора биха се замислили на въпроса “Коя е най-дългата река в България?”. Отговорите са много, защото въпросът не се задава конкретно! Най-дългата река, която извира и тече единствено на територията на нашата прекрасна страна е река Искър. През и до България минават и други реки, които държат рекорди за дължина като Дунав (2852 км) и Марица (472 км).

най-дългата река в България - Искър

Накратко за река Искър

Река Искър извира от чудната Рила планина на около 1047 метра надморска височина. Реката се е образувала в следствие на сливането на река Черни Искър и река Бели Искър. На 2,3 километра от село Байкал, река Искър се влива в река Дунав, като неин десен приток.

Забележителности по река Искър

Нека започнем със Панчаревския пролом, който се образува след изтичането на реката от язовир Искър. Живописният пролом се намира между планините Плана и Лозенска планина. Панчаревският пролом е дълъг 22 километра.

След като реката напусне язовир Панчарево идва още едно прекрасно местенце, а именно величественият Искърски пролом, която е дълъг около 65 километра и е много красив.

Панчаревски пролом
Панчаревският пролом
Искърски пролом
Искъркият пролом

В Искърския и Панчаревския пролом има стотици природни и антропогенни забележителности, които поставят чудесни условия за развитието на всякакви видове туризъм. Проломите имат всякакви скални образувания и пещери, като хората, които обичат да практикуват алпинизъм, риболов или просто да си почиват могат да отида там. По реката има голямо разнообразие от риби, а в горите има хиляди видове животинки.

Антропогенните ресурси по бреговете на река Искър са крепостта Урвич, която се намира на десния бряг, малко преди село Кокаляне. Друго място, което може да се посети е римският град Улпия Ексус, който се намира близо до устието на реката, близо до село Гиген.

От хиляди години в Панчаревския и Искърски пролом е имало и има много закътани места, които всеки иска да посети. В днешно време по поречието на реката има цели шест манастира- Кокалянски, Курилски, Черепишки, Струпешки, Долнопасарелски и манастир Свети Николай Летни.

Кокалянски манастир
Кокалянски манастир
Курилски манастир
Курилски манастир
черепишки манастир
Черепишки манастир
Струпешки манастир
Струпешки манастир
Долнопасарелски манастир
манастир Свети Николай Летни
Манастир Свети Николай Летни

По никакъв начин няма да съжалявате ако посетите тези прекрасни места в нашата чудновата България, която винаги е крила различни тайни. Вземете си почивка и се отпуснете в разкоша на тези два пролома, както и се пуснете по течението на най-дългата река в България. Ако пък не обичате по екстремните неща, то вие може да обиколите манастирите, които са били построени по поречието на река Искър и да опознаете културата, която се е изповядвала по тези земи преди стотици години.
НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.