Етрополе очарователен и сгушен в балкана

Да! Един наистина красив Български град, малко хора знаят факта, че този град е създаден преди повече от 2500 години! Да, точно така!

Първите му заселници са били Траките, от племето трибали.

Неговото местоположение тогава е било много възлово, защото са се пресичали търговските пътища между Македония, Тракия и Дунав, както и близкото му местоположение на 2 прохода, а именно Етрополски и Златишки.

Знаете ли, че:

Древните заселници в Етрополе, а именно Траките побеждават великия цар Филип 2 – Македонски през 339 г. преди новата ера, след което лично неговият син Александър Велики идва да отмъсти за падението на баща си. Той успява да нанесе тежък удар върху трибалите и ги гони чак до река Дунав, където те успяват да се спасят.

Интересни факти:

Интересно е, че се намират много свидетелства и скъпи находки от различни епохи. Има множество доказателства и артефакти открити в землището на Етрополе доказващи, че тук се е намирало голямо търговско средище.

Има намерени много керамики с инкрустирани древно гръцки рисунки, както и много Македонски и Гръцки монети. Също така са намирани и скъпоценни накити и предмети от далечни страни и континенти, което доказва, че е имало голям стоков обмен от далечни пазари като Египет и Финикия.

Етрополе през руско-турската освободителна война

Един от основните фигури за просветата в града е Тодор Пеев (1842-1904 година) той е революционер, учител, журналист и книжовник.

Тодор Пеев
Тодор Пеев

През 1870 година се създава революционен комитет с личното участие на Васил Левски.

През 1877-1878 година Руските войски побеждават турците в град Плевен и се насочват към град София. Тогавашният път на войските преминава покрай град Етрополе и Руските войски разполагат голям брой войници в целия град и околията му като блокират входовете и изходите на всички проходи. Жителите на града тогава се включват активно в помощ на Руската войска и помагат основно с разузнаване, техническа поддръжка на техниката и военното снаряжение, както и снабдяване с хранителни продукти.

Руско-Турско освободителна война край Етрополе

Религия и интересни факти за Етрополе

Религията в града и околността е основно. Християнска като в землището са разположени четири църкви. Интересен факт е, че те са разположени във формата на кръст. През 1980 година на местото на една от църквите се изгражда хотел Еверест. След построяването на хотела се разваля формата на кръста. След което закрилата на града пада и през 2001 година заедно с помощта на местни бизнесмени изграждат четвъртата църква и пак е оформен кръст от четирите църкви.

Етрополе в сегашно време

В момента основния поминък на града е рудник Елаците. Който е създаден през 1952 година е и най-големия рудник на Балканския полуостров. Приватизиран е през 1999 година. Годишният добив на мед е 50 хиляди тона и около 1,5 тона. В него работят голяма част от населението на град Етрополе около 2000 човека. Освен Рудника има още много фирми и частници и безработицата в града е много ниска.

Музей в град Етрополе

Музей Етрополе

В града е разположен исторически музей с запазена архитектура и множество исторически артефакти и находки.

Образование в Етрополе

В града има три училища и 1 филиал в с.Лопиян (ОУ ,,ХРИСТО БОТЕВ”).

ОУ Христо Ботев с.Лопян
С. Лопян ОУ Христо Ботев

Основно училище Христо Ботев е създадено през 1968 г. през първата му година има 577 ученици в сграда с интересна архитектура във възрожденски стил.

оу Христо Ботев Етрополе
ОУ Христо Ботев Етрополе

Професионална гимназия се намира на бул. Руски и е най-голямото училище в града. То е създадено през 1904 година, но е трансформирано в гимназия през 1963 година. Към училището има и общежитие с осигурена храна.

Професионална гимназия Етрополе

Среднообраазувателно училище ,,Христо Ясенов” е създадено през 1944 година. Училището носи името на виден поет гражданин на града, Христо Ясенов е починал през 1925 година. В днешно време учат около 850 деца от 1-ви до 12-ти клас.

СУ Христо Ясенов Етрополе

Землището на град Етрополе включва селата: Бойковец, Горунака, Брусен и Лопян, с което общия брой на населението е около 10 000 души. С преобладаващо население от 94 % Българи и 1,5 % роми е един от градовете в България с най-малко на брой ромско население.

В града има и театрална група Михаил Пенчев в народно читалище Тодор Пеев.

театрална група- Михаил Пенчев
театрална група- Михаил Пенчев

На 5 километра от Етрополе се намира красивия Етрополски манастир-Света Троица сгушен в старопланинския Черни връх намиращ се върху бигорна скала. Това е и един от най-красивите Български манастири.

Етрополски манастир
Манастир в Етрополе
Стенописи в Етрополския манастир

Знаете ли, че:

  • През 16 и 17 век Етрополския манастир е най-значимото просветно средище в България.
  • В манастира е създадена и калиграфско-художествена книжовна школа.
  • Манастира често е посещаван от Васил Левски и малко хора знаят, че лично за него е създадено и скривалище от Вълко Топалски който е бил и член на Правешкия таен революционен комитет.
  • До Етрополския манастир е разположен и малък живописен водопад около който се разказват митове и легенди за скрити богатства и съкровища.
Водопад в Етрополе

Още Снимки от град Етрополе:

Източници използвани за написване на статията: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.