Предимства и недостатъци на лаптопите

Както всяко едно устройство и лаптопите имат своите предимства и недостатъци. Именно тук ще ви покажем някои от тях, които може да ви се сторят банални, но може би са едни от най-важните.

Почти при всеки потребител си е задавал въпроса- Лаптоп или настолен компютър да си закупя?
Отговорът при всеки потребител е различен, защото устройството ще бъде използвано за различни нужди и точно заради тях трябва да знаем какви са недостатъците както на лаптопа, така и на настолния компютър. В тази статия ще наблегнем на предимствата и недостатъците на лаптопите спрямо настолните компютри.

Предимства на лаптопите:

  1. Подвижност и мобилност- едно от неуспоримите предимства на лаптопа е неговата подвижност. Независимо дали сме вкъщи и искаме просто да се преместим в друга стая или сме отишли на кафе и искаме да вземем своя лаптоп с нас, за да свършим някоя работа или да се забавляваме с игри.
  2. Липса на кабели- всички сме се сблъсквали с кабелите, които определено са голяма беля. Лаптопите имат само един кабел, който е за захранването и никакви други, което също е голямо предимство.
  3. Размерите- те също са от значение. Лаптопите са с по-малки размери и са доста по компактни от настолните компютри.
  4. Изразходване на по-малко енергия- настолните компютри през цялото време стоят на включен контакт и харчат доста ток, докато лаптопите се зареждат само когато батерията им е изразходвана и така те изразходват много по-малко енергия.

Недостатъци на лаптопите:

  1. По-лесна повреда- не казваме, че настолните компютри са защитени, но лаптопите са доста по уязвими на изпускане, счупване на екрана, някоя букса, заливане с течност и други.
  2. Кражба- носим своя лаптоп навсякъде и дори секунда невнимание е нужна, за да изчезне. По този начин застрашаваме нашите лични данни, акаунти, файлове и други от злоупотреби.
  3. Цена- цената на лаптопите е по-висока от тази на настолните компютри, но все пак в днешно време на пазара могат да се намерят лаптопи и настолни компютри с идентични параметри на еднаква или сходна цена.
  4. Цени за ремонт- цената за един ъпгрейд или минимален ремонт по лаптопа е доста по-висока отколкото цената на ремонта при настолните компютри. Най-много се оскъпяват ремонтите при счупването на дисплея на лаптопа, на чипове, USB портове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.