Предимства и недостатъци на лаптопите

Както всяко едно устройство и лаптопите имат своите предимства и недостатъци. Именно тук ще ви покажем някои от тях, които може да ви се сторят банални, но може би са едни от най-важните.

Почти при всеки потребител си е задавал въпроса- Лаптоп или настолен компютър да си закупя?
Отговорът при всеки потребител е различен, защото устройството ще бъде използвано за различни нужди и точно заради тях трябва да знаем какви са недостатъците както на лаптопа, така и на настолния компютър. В тази статия ще наблегнем на предимствата и недостатъците на лаптопите спрямо настолните компютри.

Предимства на лаптопите:

  1. Подвижност и мобилност- едно от неуспоримите предимства на лаптопа е неговата подвижност. Независимо дали сме вкъщи и искаме просто да се преместим в друга стая или сме отишли на кафе и искаме да вземем своя лаптоп с нас, за да свършим някоя работа или да се забавляваме с игри.
  2. Липса на кабели- всички сме се сблъсквали с кабелите, които определено са голяма беля. Лаптопите имат само един кабел, който е за захранването и никакви други, което също е голямо предимство.
  3. Размерите- те също са от значение. Лаптопите са с по-малки размери и са доста по компактни от настолните компютри.
  4. Изразходване на по-малко енергия- настолните компютри през цялото време стоят на включен контакт и харчат доста ток, докато лаптопите се зареждат само когато батерията им е изразходвана и така те изразходват много по-малко енергия.

Недостатъци на лаптопите:

  1. По-лесна повреда- не казваме, че настолните компютри са защитени, но лаптопите са доста по уязвими на изпускане, счупване на екрана, някоя букса, заливане с течност и други.
  2. Кражба- носим своя лаптоп навсякъде и дори секунда невнимание е нужна, за да изчезне. По този начин застрашаваме нашите лични данни, акаунти, файлове и други от злоупотреби.
  3. Цена- цената на лаптопите е по-висока от тази на настолните компютри, но все пак в днешно време на пазара могат да се намерят лаптопи и настолни компютри с идентични параметри на еднаква или сходна цена.
  4. Цени за ремонт- цената за един ъпгрейд или минимален ремонт по лаптопа е доста по-висока отколкото цената на ремонта при настолните компютри. Най-много се оскъпяват ремонтите при счупването на дисплея на лаптопа, на чипове, USB портове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.