Как ще се променят Халите в София?

Кога ще стане промяната?

Централните хали ще променят изцяло вътрешния си облик през другата година. Това съобщи представител на собственика на сградата по време на събитие снощи.
Ремонта ще бъде с цел разнообразяване на набора от наематели и промяната цветовете на осветлението в сградата. Очаква се той да започне през месец март следващата година и да приключи до началото на юни месец, като през това време Халите ще бъдат затворени за посетители.

Какво ще се случи след ремонта?

лед обновяването на Халите се предвижда там да има постоянен фермерски пазар, заведения за хранене с маси и столове към тях, както и щандове за производители на храни, студио за татуировки, книжарница и бръснарница. В момента се водят преговори с десет ресторанта, които трябва да отворят свои по-малки пространства в Халите. Memento, Bodega и Casa Vino, това са веригите с интерес към отварянето на собствени места там.
Очакванията за инвестицията на “Ащром” възлизат на около един милион лева, като в тази сума не се вкючват сумите, които всеки собственик на място ще трябва да плати за обзавеждане на своето място.
Според собствениците потенциалът на Халите е недоразвит и те остават встрани от интереса на посетителите, които търсят разнообразни възможностти за пазаруване, хранене и прекарване на свободното време.
След обновения вид, Халите ще имат ново работно време- от 10 до 24 часа, докато в момента Халите работят до 20 часа.

История на Халите:

Халите се намират на бул. „Мария Луиза“ и са започнати да се строят през далечната 1909 година по проект на архитект Наум Торбов. Заради величествената архитектура през 1955 година Халите получават статут на паметник на културата от национално значение.
През 1988 година търговския комплекс бива затворен за реконструкция и е отворен отново през 2000 година от тогавашния кмет Стефан Софиянски. Централните хали са 75% собственост на кипърската компания “Ащром Лимитед” и 25% на столична община, но след то общината прекратява акционерното си участие в замяна на градинката до Руската църква.

Заради сделката за Халите бившият кмет на София е съден многократно, но вкрайна сметка е оправдан от Софийския градски съд през 2006 година.
Сред другите инвестиции на „Ащром“ в България са на сградата на британското посолство и офис на Делегацията на Европейската комисия в България на и на Mall of Sofia на бул. “Александър Стамболийски”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.