С какво се различават въдиците за спининг от нормалните въдици?

Въпросът за разликите между въдици за спининг и “нормалните” въдици застава пред всеки риболовец рано или късно. Разнообразието от модели и спецификации може да бъде объркващо, особено за начинаещите в този спорт. За да направим информиран избор, трябва да разгледаме различните аспекти на тези два основни типа въдици, предназначението им и най-вече начина, по който са устроени и работят.

Основната разлика между тях е, че са наричани неспециализирано “нормални”, е в строя и действието им. Спининг въдиците са изградени с изключителна лекота и гъвкавост в предвид. Тяхната конструкция е фокусирана най-вече върху замятането на по-леки примамки на по-дълги разстояния. Строят им обичайно е по-тънък, изработен предимно от високо-модулен графит, карбон или композитни материали, което ги прави изненадващо леки, въпреки потенциалната си здравина. В повечето случаи тя е отбелязана като бърза или екстра бърза (fast, extra-fast). Това означава, че при натоварване въдицата се огъва основно в горната си част, докато долната част остава относително права. Така създадената енергия се акумулира и освобождава при замятането, позволявайки на леките примамки да летят значително по-далеч. Друга характерна черта на спининг въдиците е наличието на множество водачи с по-малък диаметър, разположени по-близо един до друг в сравнение с другите типове.

За разлика от тях, обикновеноите модели имат коренно различна специфика. Тъй като са проектирани с мисъл за по-разнообразни ситуации, тяхната конструкция е забележимо по-здрава и малко по-тежка. Бланките са по-дебели, често изработени от фибростъкло или по-нисък клас графит и карбон. Тези материали са избрани с цел здравина и надеждност, както и да намалят цената. Поради предназначението си, обичайните въдици имат прогресивно до полупараболично действие. Това означава, че при натоварване те се огъват плавно по цялата си дължина, абсорбирайки енергията и намалявайки риска от скъсване при борба с едри риби. Друга разлика е, че водачите им са по-малко на брой и с по-голям диаметър, проектирани да издържат по-дебели влакна и тежестта на по-масивни монтажи.

Тези различия в конструкцията определят и приложението на различните видове въдици. Спининг въдиците са категорично предназначени за замятане на леки и средно-тежки изкуствени примамки като воблери, клатушки, блесни, джиг глави със силикон. Поради бързата си акция и чувствителност те позволяват на риболовеца да усети всяко, дори най-леко докосване и реагира с мигновена засечка. Това ги прави изключително ефективни за активен риболов, при който не се чака рибата сама да се закачи, а се търси изкуствено провокиране на атака с движението на примамката. Туичинг, джигинг, дропшот са само някои от многобройните спининг техники.

От друга страна, обикновеноите модели често биват предпочитани заради тяхната универсалност. Използват се както с естествени стръвти (червей, бял червей, жива рибка, царевица, тесто, пиявици и др.), така и с по-тежки изкуствени примамки. Поради здравината си, те са подходящи и за дънен риболов на сом, шаран и други големи риби. Позволяват изваждането на тежки риби с по-голяма увереност поради прогресивното си действие. Възможността да се замятат тежки монтажи предопределя и тяхното приложение в техники като риболов на фидер, мач риболов, телескоп.

В заключение, спининговите и “нормалните” въдици служат на различни цели. Изборът трябва да бъде съобразен с предпочитания вид риболов и целевите видове риби. Ако сте любители на хищниците и активния риболов, спининг въдицата е вашето оръжие. Но ако държите на универсалност, по-голяма здравина и риболов на едри екземпляри, то изберете някой от многобройните варианти на фидер, мач или телемач въдици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.