Кои пещери в България да посетим?

Пещерите са едни от най-загадъчните и удивителни забележителности, които една държава може да има. В България има стотици пещери, които са уникални сами по себе си и заслужават да бъдат видяни. В тази статия ще Ви покажем и разкажем за няколко пещери, които да посетите през идната година.

Пещера “Венеца”, село Орешец

Тази пещера задължително трябва да се посети! Намира се до село Орешец и е много красива и богата на скални образувания, както и е лесна за посещение. Пещера Венеца е била облагородена с евросредства и е подходяща за хората, които обичат пещерен туризъм. Пещерата е определена като най-красивата пещера от всички открити в България. Посетителите могат да се насладят на всякакви видове образувания, които природата може да създаде. Ако имате и по-малки деца те също може да дойдат с вас, тъй като пещерата го позволява. Работното време през лятото е от девет до пет следобед, а през зимата от девет до четири следобед.

Пещера “Орлова чука”, село Пепелина

Пещерата се намира на около 40 километра от град Русе и е открита през 1941 година. През 1959 година са изградени и 124 каменни стъпала и е направен изкуствен тунел, който да служи за вход. Ако отидете в тази пещера вие ще се насладите на около 3 километра осветена площ, пет зали и много скални образувания.
Залите, които може да видите са “Концертна зала”, “Големите сипеи”, “Малките сипеи”, “Космическа зала” и зала “Почивка”. Скалните образувания Големият сталактит и Динозавъра трябва задължително да се видят, тъй като са единствени по рода си.

Пещера “Снежанка”, град Пещера

Пещерата е разположена на около 5 километра от град Пещера и е разположена в Баташката планина в Западните Родопи. Пещерата е прочута със своите красиви ледникови форми, които са на повече от 3.5 милиона години и ще Ви отведат в друг свят.
Снежанка е една от сравнително малките пещери със 145 метра дължина, но в нея може да се видят много неща като синтрови езера, пътечки от пещерни перли и оазиси от лунно мляко.

Всяка една обиколка на пещерата започва от Залата на виметата, където ще видите много сталактити, на които е и кръстена залата. Втората зала за посещение е Голямата зала, в която ще видите ръчно изработени глинени съдове още от тракийско време. Най-голямата забава идва в третата зала! Музикалната зала притежава уникална акустика, която да Ви послужи за поле за изява. Запейте и се оставете на ефектите, които се създават. Вълшебната зала е последната зала до която се стига по тесен проход, дълъг около 25 метра и е обсипан с мраморно бели сталактити. В тази зала е и царството на Снежанка и седемте джуджета. Измежду многото синтрови образувания се откроява и фигурата на Снежанка и снежнобелия балдахин на нейното легло.
Тази пещера не е за изпускане заради своите изящни форми и скални образувания, които със сигурност ще Ви омагьосат.

Пещера “Съева дупка”, община Ябланица

Всичко интересно започва с името, което идва от двамата братя Съе и Сею, които са се укривали от турците по време на робството. Пещерата е образувана преди около 3,5 милиона година, като за пръв път е била проучена през 1883 година. Входът на пещерата е висок около 6 метра и половина, а самата пещера е дълга 400 метра със средна температура 7-11 градуса.

В пещерата се намират и залите – Купена, Струище, Хармана и Белия замък. Зала “Купена” е дълга 50 метра, широка 19 метра и е доста бедна на образувания. Името на тази зала идва от 3.5 метровия сталагмит с формата на купа сено. Зала “Струището” е с това име заради падналите от тавана блокове, вероятно при земетресение. В тази зала може да видите и сталактона наречен “Голямата бърта”, който наистина прилича на голямо оръдие. Зала “Хармана” е наречена така поради почти равните си размери, 41 на 40 метра. В тази зала ще намерите и сталактон, който е висок 4.5 метра и с обиколка 13 метра. Наричат го Брилянтен заради покритата му северна страна със скреж, която искри. Още в тази зала могат да се видят единствените в България хеликтити (наклонени сталактити).

Тази пещера също не е за изпускане както другите. В нея могат да се видят много неща, които ги има само в нея и никъде другаде в България. Направете си една хубава разходка както до пещерата, така и вътре в нея.

Пещера “Проходна”, село Карлуково

Тази пещера е една от най-известните и леснодостъпни у нас. Тя се намира на по-малко от 2 километра от село Карлуково. Пещерата е естествен скален мост с два входа и дължина около 260 метра.
Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана наречени “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи.

Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Ако сте почитатели на екстремно, то от големия вход на пещерата вие може да скочите с бънджи или пък да си спретнете едно катерене по пещерата.
До пещерата може да стигнете от Националния пещерен дом “Петър Трантеев” по пътечка водеща право към големия вход. От пещера “Проходна” се откриват много уникални гледки, като една такава е гледката към долината на река Искър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.