Едни от най-старите градове в България

В тази статия ще видите и прочетете за градовете, които съществуват най-дълго по българските земи. Това са градове пръснати из цялата карта на България!

Несебър (Месемврия):

Това е градът, който се е наричал Месембрия, кръстен на неговия основател и датира още от края на бронзовата ера.
Месамбрия има две удобни пристанища (южно и северно), където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове. В края на 6 век пр. н. е. са пристигнали първите заселници, които били гърци и така постепенно градът започнал да се развива, да се строят храмове, училища и театри. Също така постепенно градът се обгражда с масивна крепостна стена, оформят се жилищните квартали и се развива обработката на метал. Градът започва да сече свои собствени монето около 440 година пр. н. е.
Централната църква на Месемврия носи името на св. София, така както е и в Константинопол.

Градът Несебър
Централната църква на Месемврия

Интересни факти за Несебър-

-Заради изобилието от съхранените паметници, през 1983 година, град Несебър е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство.
-Църквата “Христос Пантократор” впечатлява със своята прекрасна и добре съхранена фасада. Строена през XIII-XIV век. По това време Несебър е духовно средище със много манастири, в които се подготвят за служба българските патриарси.

Църквата “Христос Пантократор”.

Пловдив:

Пловдив е един от най-старите градове в европейски мащаб и казват, че е съвременник на Троя. Предполага се, че древното име на града е било Кендрисос от епитета на главното божество на града през римската епоха Аполон Кендрисос. През годините в града са правени множество разкопки с историческа цел, насочена към търсенето на хората живели по тези земи.

Градът Пловдив.

Интересни факти за Пловдив-

-Най-старата сграда в Пловдив, която се и използва, е Джумая джамия.

Джумая джамия в Пловдив.

-Въпреки че е известен като Града на седемте хълма, в момента тепетата в Пловдив са 6
-Връх в планината Памир (Монголия) се казва Пловдив. В същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.

Видин:

Видин е един от градовете с многовековна история, като градът е създаден още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище, където римляните по-късно построяват крепостен град с името Бонония, който българите наричат Бдин, а по-късно Видин. По време на Римската империя градът обхващаща териториите от днешна Северозападна България и Източна Сърбия.

Градът Видин.

Места, които да посетите във Видин-

-Крепоста “Калето”. Тази крепост се намира отвъд рова на крепостта (замъка) Баба Вида и през 17 век е опасвала целия град. Разполагала е с 9 входни врати, като от тях са зазидани.

Крепостта Калето.

-Кръстатата казарма. Това е двуетажна сграда с формата на кръст, която е построена на мястото на двореца на пашата през 1801 година. През 20 век е реконструирана като музей.

Кръстатата казарма във Видин.

-Крайдунавски парк Видин. Това е прекрасното местенце за разходка, като в парка се намират много забележителности като театърът, джамията, турската поща, Римската крепостна стена и други забележителности.

Крайдунавски парк Видин.

Тетевен:

Тетевенския края се населявал още от най-древни времена, като първите предметни доказателства датират от 2-4 век. Първите обитатели на тази местност били тракийското племе СЕРДИ. Името Тетевен се споменава за пръв път през 1421 година в открит писмен материал. Според някои мнения името произлиза от думата “тетива”, тъй като градът е опънат като тетива на лък по протежението на река Вит. В града се развиват 27 вида занаяти, а тетевенските търговци кръстосват Европа и Азия.

Градът Тетевен.

Забележителности в Тетевен и околността-

-Водопад Скока. Водопадът се намита на 4 километра от Тетевен и е перфектното място за разходка или пикник.

Изкупуване на имоти апартаменти къщи парцели земеделски земи

-Пещера Моровица. Тази пещера се намира между Тетевен и село Гложене, като тя е дълга цели три километра и дълбока 150 метра. В нея пребивават над 150 вида прилепи.

Пещера Моровица в село Гложене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.